Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer Siwertsson (M): Förstatliga vården

Vårdförbundet bjöd in politiker för att få svar på hur de ser på säker vård. Landstingsrådet Christer Siwertsson (M) har en lösning på problemen inom vården – att förstatliga den.

– Jag tror att det är en lösning på sikt, sa han under torsdagskvällens debatt.

Christer Siwertsson har lagt en motion till Moderaternas partikongress om att det kan vara dags att fundera på att förstatliga sjukvården över hela landet.

– Det kan inte vara rimligt att vi får sämre sjukvård i ett landsting än i ett annat. Utjämningssystem, statsbidrag och stimulansbidrag i all ära, det kommer inte lösa problemet. Det krävs nationell finansiering. Jag skulle gärna se ett system som liknar det norrmännen har, sa han under debatten.

Debatten, som arrangerades av Vårdförbundet, var till för att utbyta synen på säker vård mellan politiker och vårdpersonal. Patientsäkerheten inom primärvården till följd av stafettläkarstoppet var en fråga som diskuterades.

– Primärvården är raserad. Vi har ingen patientsäkerhet i dag, vi har inga läkare att boka in patienterna på. Diskuterade man det innan man tog det här beslutet?, frågade en distriktssköterska.

Anna Hildebrand (MP), ledamot i landstingsstyrelsen, medgav att beslutet om stafettläkarstoppet var ett dåligt beslut.

– Patientsäkerheten var en fråga varför vi ville sätta stopp för stafettläkare. Men vi gjorde ett dåligt beslut, för det var inte kommunicerat. Det är en jättemiss vi har gjort.

Ann-Marie Johansson (S), efterlyste mer samarbete inom primärvården.

– Patientsäkerheten inom primärvården är inte bra som det är nu och därför så måste vi in med stafettläkare fast det är stopp. Jag tycker att i min egen kommun Åre, där man har bra bemanning, borde man kunna hjälpa till med internstafetter i Östersund. Så är det inte och det bekymrar mig.

Riksdagsledamoten Marie Nordén (S) tycker att fördelningen av resurser inom vården måste ställas i kontrast till de stora skattesänkningarna som regeringen har gjort, och vill fortsätta göra.

– Man måste vara ärlig, man kan inte säga mer resurser och först sänka skatten med 100 miljarder och sedan införa ett femte jobbskatteavdrag som blir på 130 miljarder. Det är dubbelt så mycket som staten satsar på hälso- och sjukvård varje år. Det handlar om att prioritera och vara ärlig i hur vi ska använda våra gemensamma resurser