Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer säljer sitt hus för att rädda fladdermössen

De flesta tycker att fladdermusen är ett rätt otäckt djur. Men inte Christer Gunnarsson från Namn. Nu säljer han sin villa för att få mer pengar till forskning om fladdermössen och då särskilt faran med vindkraftverken för de små djuren.

Annons

Christer Gunnarsson från Namn utanför Östersund är en hängiven forskare på just fladdermöss. Så hängiven att han i dagarna säljer sitt hus med strandtomt på "annersia" för att bosätta sig i en tvårummare i Brunflo. Pengarna som han får emellan kommer att använda till fladdermusforskning.

– Det var 2006, när jag studerade i Australien, som intresset för fladdermöss väcktes. Vi blev visade ett ställe med flera 100 fladdermöss och jag blev genast intresserad av det nästan okända djuret. Ett djur som så få vet något om.

Christer Gunnarssson, 52 år, är förutom forskare både brandman och lärare. Han är född i Stockholm men flyttade så småningom till Skåne där han bodde till han började längta tills mer vildare natur. Han började titta på Sverigekartan och upptäckte Ottsjö i västra Jämtland.

– Det såg bra ut på kartan och det var ännu vackrare när jag för första gången kom dit. Jag tänkte direkt att här hör jag hemma. Första bästa hus som var till salu i byn köpte jag och blev kvar till för tre år sedan. Då köpte jag huset i Namn för att komma närmare Mittuniversitetet där jag jobbar med min forskning.

Under en tid har Christer jobbat med sin D-uppsats som ska bli klar i december. I den försöker han beskriva faran med vindkraftverk för sina skyddslingar fladdermössen.

– Det finns 90 uppförda vindkraftverk i länet just nu cirka och 1700 till är planerade. Det finns ingen som helst dokumentation om hur vindkraftverken påverkar vissa djurarter här i Sverige och jag ska försöka ta reda på genom studier på plats hur just fladdermössen påverkas av vindkraften.

Så flera nätter den senaste tiden har Christer gått omkring bland de åtta vindkraftverken i Råshön, i närheten av Almåsa. Han har en detektor som är inprogrammerad för att upptäcka de små djuren.

– Hittills har jag inte upptäckt några döda fladdermöss under verken, men jag vet från studier från USA att vindkraften är ett stort problem både för fåglar och fladdermöss. Under mina nattliga besök vid Råshön har jag sett några fladdermöss som cirklat farligt nära de stora vingarna. Deras inbyggda radar har svårt att lokalisera vingarna på verken och därför händer det att fladdermössen flyger rakt in i dem.

•Vad är det som är så speciellt med just fladdermöss?

– Först och främst därför att de är urtidsdjur, som i princip sett likadana ut i 50 miljoner år. Det finns nästan ingen vetenskap om fladdermössen och deras boende eller fortplantning. Därför är de så spännande att forska om dem. Jag försöker att lära mina elever på mellanstadiet i Brunflo, där jag hoppar in som lärare ibland, allt jag kan om fladdermöss. Jag har köpt in ett femtiotal mjukisdjur i form av fladdermöss som jag använder i undervisningen.

• Hur många sorter av fladdermöss finns det i Jämtland?

Det är mellan fyra och sex arter. Vanligast är Vattenfladdermusen och Nordisk fladdermus.

Har du träffat på några stora kolonier i länet?

– I ett härbre i västra delarna av Jämtland har jag räknat in över 200 djur. Även i andra hus runt länet har jag träffat på rätt stora mängder.

Christer Gunnarsson är noga med att påpeka att fladdermusen är fridlyst och om någon har besvär med dem på vinden eller i väggarna ska man kontakta Anticimex eller Länsstyrelsen som i sin tur kontaktar Christer innan de gör någonting.

– Husägaren kan även kontakta mig direkt så kan jag komma och titta. Tillsammans kan vi nog komma på en lösning om det är några problem, säger Christer.