Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer Haase

/

Föddes 1921 i Östersund som äldste son till överste Thorwald Haase och hans hustru Anna, född Nordenfelt.

Annons

Huvuddelen av skolgång ägde rum på Frösön och i Östersund. De två sista gymnasieåren var jag elev vid Östra Real i Stockholm där jag också avlade studentexamen 1941. Samma år ryckte jag in till värnplikts– och aspiranttjänstgöring på I 5 och blev fänrik vid regementet 1944. Jag hann med en beredskapsomgång vid norska gränsen vintern 1944-45.

Under större delen av min yrkesverksamma tid tjänstgjorde jag i Östersund med kortare anhalt för skolor och tjänstgöring vid andra förband. De sista åren före pensioneringen 1981 arbetade jag som sektionschef vid värnpliktskontoret (VKNN) i Östersund.
Jag tjänstgjorde som kompanichef vid en av de allra första FN-bataljonerna 1958-59 i Egypten samt som FN-observatör i Jerusalem-Tiberias 1969-70. Då fanns även familjen med.

Efter pensioneringen hade jag fram till 1989 en civil tjänst som milohandläggare för Byggbranschens beredskapsorganisation (BRB).
Jag gifte mig 1962 med en ungdomsvän, Gerd, född Liljedahl och 1964 fick vi sonen Johan.

Jag var, liksom mina två yngre bröder, mycket intresserad av flera olika sporter samt ett aktivt friluftsliv. Jag tävlade i unga år i bland annat simning, utförsåkning och terränglöpning. Idrottsintresset höll i sig och jag tillhörde under slutet av 40-talet och 50-talet den svenska eliten i modern femkamp och vinterfemkamp.

Jag var också aktiv i många föreningar. Var till exempel ordförande ett tiotal år i Östersundsavdelningen av Skid- och friluftsfrämjandet, vice ordförande i Östersund-Frösö slalomklubb (ÖFS), ordförande i idrottsföreningen och även ordförande i Svenska skidlärarföreningen (hade Svensk skidlärarexamen).

Under 90-talet var jag en av de drivande krafterna i Östersunds civilförsvarsförening och hade ansvar för bland annat kommunens Hemskyddsorganisation.

Jag var även aktiv kyrkopolitiker under cirka 15 år och var bland annat nämndordförande och ledamot av kyrkorådet. Jag var också kyrkvärd i Marielundskyrkan under många år.

Fritidsintressen i övrigt: läsning av skönlitteratur och historia, lyssna till lättare klassisk musik samt friluftsliv i alla former, både vinter och sommar.

Christer Haase

Mer läsning

Annons