Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer blev framvinkad av fotgängare – åkte fast

Fotgängaren vinkade fram Christer Norberg. Ändå tog polisen honom för att han inte stannade vid övergångsstället.

– Det är helt barockt, jag har inte gjort något fel, säger han.

Den här historien hände för någon vecka sedan när Christer Norberg var på hemväg till Orrviken. Klockan var strax efter åtta på kvällen och väglaget var torrt och snöfritt och det var några plusgrader ute.

– Jag körde Strandgatan och närmade mig övergångsstället vid Västra station. På långt håll såg jag en fotgängare som skulle gå över gatan och ner mot Badhusparken. Jag blinkade med ljuset för att fotgängaren skulle uppmärksamma mig och han vinkade att jag skulle köra vidare, vilket jag också gjorde. När jag kört en stund märkte jag en bil i backspegeln som jag tyckte låg väldigt nära och han skulle tydligen samma väg som jag åkte.

Christer Norberg körde över Frösöbron och Vallaleden, nästan fram till Vallsundsbron, hela tiden med den efterföljande bilen tätt bakom. Då började en saftblandare på taket till den efterföljande bilen att snurra och Christer stannade för att höra vad som var på färde. Det visade sig vara två poliser i en civil polisbil som stannat Christer och efter sedvanlig körkort- och blåskontroll undrade Christer vad de egentligen ville.

– Du stannade inte för fotgängaren vid övergångsstället och därmed har du brutit mot regeln som säger att gående har företräde, sa den ena polisen.

– Jag sa direkt att fotgängaren hade vinkat fram mig, men det bet inte på polisen. De sa att jag skulle få en böteslapp på 3000 kronor och de ville att jag skulle skriva på ett erkännande.

– Jag vägrade förstås eftersom jag inte gjort något fel. Men poliserna fortsatte att tjata en halvtimme för att få mig att skriva under förseelsen. När de förstod att det inte var någon mening fick jag fortsätta min hemfärd och nu kommer fallet upp i tingsrätten om en dryg vecka, säger Christer.

Senare fick Christer information om att poliserna hade filmat hela händelseförloppet.

– Jag har sett filmen och där syns det tydligt att fotgängaren vill att jag ska köra vidare. Det ska bli intressant när filmen kommer att visas i rätten.

Polisinspektör Patrik Åström vid trafikpolisen i Östersund säger att rent generellt ska en bilist stanna vid ett övergångställe.

Finns det en överenskommelse mellan bilförare och fotgängare om att bilisten får köra, då har föraren inte gjort något fel om han inte stannar. Skulle däremot fotgängaren ha hunnit ut en bit i gatan, då ska bilisten stanna under alla omständigheter.

• Hur var det i det här fallet?

– Det vill jag inte uttala mig om, säger Patrik Åström.