Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chokladkolapaj med lingon

Chokladkolapaj med utsökt smakbrytning mellan söt chokladkola och syrliga lingon. Tänk på att chokladkolapajen behöver gott om tid att stelna.

Annons

12 bitar
Det här behöver du:
100 g smör
0,5 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Fyllning:
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, cirka 40 % kakaohalt
1,5 dl lingon

Serveras med vispgrädde

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8-10 minuter tills den har fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde. Receptet kommer från Arla.