Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Chockerande att ingen protesterar när en medborgare nästan dödas"

De vill berätta om mannen som flydde från Uzbekistan men som blev förföljd och utsatt för ett mordförsök.
– Det var en attack på en svensk medborgare, säger journalisten Michael Andersen från tv-kanalen Al Jazeera.
Den världsledande kanalen är i länet för att göra en dokumentär om mordförsöket på imamen i Strömsund.

Annons

Det har snart gått två år sedan imamen i Strömsund utsattes för ett mordförsök. Sedan dess ligger han i koma och någon skyldig för brottet har inte gripits.

Mycket talar för att attentatsmannen var en uzbekisk man som skickades till Sverige av den uzbekiska regeringen för att utföra attentatet mot imamen.

– Att man kan skicka någon, en mördare till en liten, liten stad i Sverige för att döda någon, det är chockerande, säger journalisten Michael Andersen.

Tillsammans med kollegan och filmaren Richard Gillespie befinner de sig i Strömsund för att göra en dokumentärfilm om händelsen. Filmen kommer att koncentrerar sig på attentatet men också på den brutala regimen i Uzbekistan. Michael bodde i Uzbekistan i två år men i dag kommer han inte in över gränsen.

48 gångar har han ansökt om visum och lika många gånger har han fått nej.

Länstidningens ledarskribent Tord Andersson arbetade som reporter på Östersunds Posten vid tiden för mordförsöket. Ingående rapporterade han om fallet och kommer också att medverka i Al Jazeeras dokumentär.

– Imamen lyckades ena oppositionen från olika håll och det kan ha gjort honom farlig för regimen. Det skulle kunna vara motivet till mordförsöket, säger Tord Andersson.

Michael Andersen och Tord Andersson anser att den svenska regeringen borde ha gjort mer i fallet.

– Det är något konstigt med den här händelsen. Vi har någon som försöker mörda en svensk medborgare och den svenska regeringen protesterar inte. Man säger att Sverige har ekonomiska intressen i Uzbekistan att det kan vara en förklaring. Vi har försökt att få en kommentar av Carl Bildt men vi får bara veta att han är väldigt upptagen bla, bla, bla, säger Michael.

Tord Andersson håller med om kritiken mot den svenska regeringen.

.– Oavsett om det går att bevisa att det var uzbekiska säkerhetstjänsten som beordrade mordförsöket så fortsätter de att förfölja oppositionella i exil. Sverige borde inte göra affärer med en sådan blodig diktatur, men Telia Sonera har investerat miljarder i området och tänker tydligen inte dra sig ur, äger han.

I anslutning till tvåårsdagen av mordförsöket kommer dokumentären att sändas på Al Jazeera English och även på kanalens hemsida.