Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”China girl” synliggör flera miljoner försvunna flickor

/
  • De åtta porslinsflickorna i ”De osaliga andarnas armé” ser ut att vara många fler tack vare speglarna på väggen bakom dem. Thomas Fuchs balanserar ett huvud, som betraktaren kan sätta i rörelse genom att ställa sig på en svart kvadrat framför installationen.  Foto: Henrik Flygare
  • ”China girl” är en riktig önskeutställning att få visa upp på Campus, tycker Mariann Larsson i Mittuniversitetets konstklubb.
  • 3200 flickor försvinner varje dagi Kina. 3200 små keramiska ansikteni åtta nyanser bildar tillsammans ett kinesiskt flickansikte i den stora reliefen ”China girl”.

Varje dag ”försvinner” 3 200 kinesiska flickor i åldern 0–4 år. Ett faktum som får en stark och tankeväckande konstnärlig kommentar i Maria Ängquist Klyvares utställning ”China girl”. Den visas på Campus i Östersund med början på lördag.

Annons

I Kina har den 20-åriga enbarnspolitiken, i kombination med att männen ärver all jord, lett till ett kvinnounderskott på 50 miljoner. Flickorna väljs bort genom abort, barnamord eller övergivande. Det är den verklighet som Maria Ängquist Klyvare kom i kontakt med när hon 2005 genomförde ett konstnärligt projekt i Kina. Den väckte sorg och ilska, som efter återkomsten till Sverige fick komma till uttryck i hennes konst.

Utställningen ”China Girl”, som nu turnerar runt landet i Konstfrämjandets regi, innehåller dryga dussinet objekt. Skulpturer och reliefer i stengods och porslin, och dessutom två filmer som ställer frågan hur nedvärderingen av det kvinnliga könet påverkar flickorna och deras syn på sig själva. Den ena handlar om små kinesiska flickors drömmar om framtiden och den andra om vuxna kvinnor och deras tankar och fantasier.

– Det här är extremt välgjord konst som ställer angelägna frågor. Vi nappade direkt när Konstfrämjandet erbjöd sig att låta vandringsutställningen göra ett stopp här oss, säger Thomas Fuchs på fastighetsbolaget A4 Campus AB, som är lokal arran-gör tillsammans med Mittuniversitetets konstklubb och Institutionen för socialt arbete.

Under torsdagen var Thomas Fuchs tillsammans med Mariann Larsson från konstklubben i full färd med att montera upp utställningen i ridhusets entréhall. Efter noggranna instruktioner från konstnären placerade de ut skulpturgrupper i rummet och satte upp reliefer på väggarna.

Installationen ”De osaliga andarnas armé”, med åtta små flickor i porslin som rör sig när man trampar på svarta kvadrater framför dem, påminner om terrakottaarmén. Alla har samma ansiktsuttryck, men vid närmare titt ser man att de skiljs åt av sina olika frisyrer i kinesiskt hår.

– På håret ser man att var och en är sin egen individ. Och förstår att vi måste sluta betrakta de försvunna flickorna som en anonym massa, funderar Mariann Larsson.

På lördag är det vernissage för utställningen, som kommer att visas på Campus fram till 25 september. Tisdag till fredag mellan 12–16 är det öppet för allmänheten. Grupper kan beställa visning på andra tider.

15 september arrangerar Institutionen för socialt arbete en temakväll kring ”China girl”. Då kommer konstnären Maria Ängquist Klyvare själv att delta tillsammans med Katarina Lindahl, socionom som kommit i kontakt med flickmorden i Kina bland annat genom sitt arbete med internationella frågor inom RFSU.

Mer läsning

Annons