Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chile backar - Sverige står kvar

Chiles ökände diktator Augusto Pinochet införde ett friskolesystem liknande det svenska under sin tid vid makten. Nu vill landets återvalda president Michelle Bachelet avskaffa systemet.

Det betyder att Sverige snart kan vara det enda land i världen som tillåter vinstdrivande företag att driva skattefinansierade skolor.

Det finns många likheter mellan ländernas skolsystem. Båda har skolpeng. Skillnaden är att i Chile är det bara de kommunala skolorna som är skattefinansierade. De privata finansieras med skolavgifter. I Chiles kommunala skolor går därför bara elever vars föräldrar inte har råd med skolavgifter.

Precis som i Sverige har friskolesystemet skapat en lönsam marknad. I princip vem som helst kan starta en skola och driva den med vinstuttag. Lycksökarna är därför många.

I Valparaiso fick en lokal politiker avgå sedan han utsett en outbildad kompis till dekan på ett privat universitet. Universitetet stängdes. En parallell till vad som hände på en skola som ägdes av svenska John Bauerkoncernen, där en av delägarna hyrdes in som rektor och köpte konsulttjänster av sig själv för miljonbelopp.

Motståndet mot friskolesystemet har varit starkare i Chile än i Sverige. Det har varit demonstrationer i hela landet. Skolor och universitet har ockuperats. I flera månader pågick protester runt presidentpalatset i Santiago.

Över huvud taget är det motigt för friskoleentreprenörerna. Norska Höyreledaren och statsministern Erna Sohlberg fick lova att inte införa en norsk motsvarighet till det svenska skolsystemet under valrörelsen i höstas. I Storbritannien har David Camerons utbildningsminister Michael Gove kraftigt tonat ner sin vurm för svenska friskolor efter konkurser, Pisa-ras och avslöjanden om fusk vid intagningar. Sverige är ingen förebild längre.

Och även hos oss ökar motståndet, inte bara mot friskolevinster utan mot välfärdsvinster i allmänhet. SOM-institutets vid Göteborgs universitet senaste undersökning visade att en majoritet av de moderata sympatisörerna tyckte att det var ett bra förslag att förhindra företag med vinstsyfte att driva sjukhus. Men det är långt mellan väljare och valda. Bara Vänsterpartiet är uttalade motståndare. Docenten i offentlig förvaltning, David Karlsson, ställer en högst motiverad fråga:

"Man kan undra om partierna känner till var deras väljare står".