Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefsöverläkare är tveksam till vårdplan

Sture Bergwall skall troligtvis övergå till öppen vård i Jämtlands län. Men Sverker Svensson, chefsöverläkare vid Östersunds sjukhus, är tveksamt inställd till Bergwalls planerade flytt.

Sture Bergwall har vid flera tillfällen sagt att han inte tänkt bo kvar i Dalarna efter att epoken med den rättspsykiatriska kliniken i Säter är över.

Dala-Demokraten har också tidigare skrivit att Vladislav Ruchkin, chefsöverläkare vid den rättspsykiatriska kliniken i Säter, numera anser att Sture Bergwall ska få ändrad av vårdform till öppen rättspsykiatrisk vård.

Men nu finns det andra som är tveksamma till det.

Eller åtminstone till var någonstans som Sture Bergwall ska vårdas.

En av dessa är Sverker Svensson som är chefsöverläkare för området gällande psykiatriska kliniken i Östersunds sjukhus och därmed ytterst ansvarig för psykiatrisk tvångsvård och rättpsykiatrisk vård vid länets enda sjukhus.

I en skrivelse till förvaltningsrätten i Falun skriver Svensson att en eventuell flytt från Säter till Jämtland inte går i linje med hur det brukar gå till vid övergång till öppen vård.

"Gängse praxis vid övergång från sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning är att chefsöverläkaren anmäler möjlighet för patienten till vistelse inom det så kallade sjukhusområdet, något som sedermera kompletteras med anmälan om delegation att bevilja permissioner som successivt utökas till längre tider", skriver Sverker Svensson i yttrandet och skriver sedan:

"Undertecknad vänder sig mot att man verkar ha tankar på att frångå denna praxis i fallet Bergwall".

Han tillägger även i yttrandet att boende brukar ordnas i nära anslutning till ansvarig klinik, samt att ett frekvent uppföljningsarbete vanligtvis pågår mellan kontaktpersoner från både kommunen och slutenvården.

"Det skall betonas att enligt uppgift från chefsöverläkare Ruchkin vid Säters sjukhus har inte Bergwall någonsin haft egen utevistelse, det vill säga permission, på två decennier. ", skriver Sverker Svensson för att poängtera att Säters rättspsykiatriska klinik inte ligger i närheten av Bergwalls planerade boende.

– Det är anmärkningsvärt att han går in och försöker påverka förvaltningsrätten, säger Sture Bergwall och hänvisar vidare till sin advokat Thomas Olsson.

– Nej, jag har inga kommentarer till skrivelsen, svarar Thomas Olsson och fortsätter att förklara att han inte förstår varför Svensson gett sig in i ärendet över huvud taget.

Säters rättspsykiatriska klinik ska senaste den 28 februari ha tagit fram en vårdplan för Sture Bergwall tillsammans med den kommun i Jämtland som Bergwall förväntas vistas i framöver.

Det är varken klart när Sture Bergwalls ärende ska återupptas i förvaltningsrätten igen eller hur förvaltningsrätten ställer sig till yttrandet.

Artikeln kommer från Dala-Demokraten.