Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefsbyte i Frösö kyrka

För någon månad sedan slutade Göran Modén sin tjänst som kyrkoherde i Frösö församling. Hans efterträdare, Peter Forsberg, tog över jobbet som chef över den stora församlingen ungefär samtidigt. I veckan träffade LT de bägge prästerna i Frösö kyrka för att prata om tiden som varit och tiden som kommer.

Smålänningen Göran Modén, 67 år, kommer till kyrkan en stund före sin efterträdare. Han börjar berätta om när han kom till Jämtland.

– Innan jag kom till Frösön så var jag kyrkoherde i 12 år i Sundsjö församling. Det var en fantastisk tid och det var där jag lärde mig känna jämtarna. Innan Sundsjö hade jag aldrig varit här uppe i länet.

Göran Modén berättar att efter tiden i Sundsjö så reste han till Australien och jobbade fyra år i Melbourne.

– Efter Australien fick jag jobbet på Frösön, så jag åkte från en ö till en annan. Men jag måste säga att ingen arbetsplats jag har varit på kan mäta sig med Frösö kyrka. En historisk plats, en av Sveriges mest kända kyrkor och här stod Jämtlands vagga. Någonting som församlingsborna ska vara stolta över, men tyvärr så är de inte det. De kanske är hemmablinda.

– Jag kommer att ta med mig alla minnen som jag delat med församlingsborna. Tillsammans med dem har jag upplevt både den största glädjen och den djupaste sorgen.

Blir du kvar i länet?

– Jag och min fru har köpt en villa på Frösön, så vi blir kvar på ön.

Peter Forsberg är 44 år och född i Sundsvall. Han tar nu över som chef över Frösö församling med drygt 10.000 församlingsbor. I pastoratet ingår också Norderö församling med 120 personer och Sunne med 1200 personer. Bara Frösö församling har fler medlemmar än de flesta kommunerna i länet har invånare.

– Jag trivs redan bra här, skrattar han på frågan om hur det känns att ta över efter Moden.

– Jag har fått bra kontakt med personalen som har en hög kompetens. Samtidigt så har församlingen en väl fungerande verksamhet. Eftersom Frösö kyrka är ett landmärke i Sverige så måste konceptet finnas kvar och det ska bli spännande att få jobba i en så kulturhistoriskt välkänd miljö.

Peter Forsberg berättar att han varit präst sedan 1997 och jobbade senast i Sollefteå. Hans kännedom om Jämtland inskränker sig till militärtiden på A 4 och skidåkningen i Åre.

Kommer du att bo i prästgården?

– Så småningom. Men först ska vissa delar av den renoveras, säger han.

Till helgen blir det mottagningsgudstjänst för Peter Forsberg i kyrkan, ledd av biskop Tuulikki Koivunen Bylund.