Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: "Vi måste visa att det inte är acceptabelt"

Annons

Samtidigt som en av våra journalister mottagit allvarliga dödshot planerar Säpo tillsammans med organisationen Utgivarna ett gemensamt seminarium om just hot mot journalister.

Under mina drygt 30 år i det här yrket är det tydligt hur klimatet har hårdnat. Mer eller mindre förtäckta hot riktas mot enskilda journalister eller redaktioner.

Under de senaste åren har också språkbruket i insändare och tidningssajternas kommentarsfält väsentligt förändrats.

Bakom anonymitetens fega mantel tar man sig friheten att vräka ur sig nästan vad som helst. Observera att jag skriver att; m a n tar sig friheten…

Så är det faktiskt i dubbel mening. Det är nämligen ofta män som återfinns bakom de allra flesta av de hotfulla kontakter och artikelkommentarer vi tvingas möta i vår journalistiska vardag.

De senaste två åren har jag polisanmält tre allvarliga hot eller olaga förföljelse mot någon av LT:s journalister. Betänk då att långt ifrån allt som skulle kunna uppfattas som hot, polisanmäls.

Hot mot journalister är visserligen inget nytt. Det har förekommit så länge det funnits journalister. Men skillnaden mot förr är stor. Då kom något enstaka brev eller vykort, med posten, eller hotfullt telefonsamtal, till redaktionerna.

Nu sprids hoten i stället oftast anonymt i digital form. Lyckligtvis kan även digitala otidigheter spåras likt analog DNA.

Möjligen är det en klyscha. Men hot mot journalister är ett hot mot demokratin.

Det är därför den typen av brott SKA prioriteras högt och uppmärksammas, särskilt av polis, åklagare och domstolar.

Jag befarar att kommentarsfälten inför höstens val kommer att ge oss en ökande mängd exempel och en hel del avarter.

Om vi journalister undviker att skriva om ett angeläget ämne på grund av hot är det allvarligt.

Journalistförbundets senaste undersökning visar att nästan fyra av tio journalister blivit trakasserade eller hotade de senaste fem åren. Av de hot mot journalister som polisanmälts har mer än hälften av förundersökningarna lagts ner.

Jag måste ändå avslutningsvis påpeka att de senaste hoten mot bland annat LT:s journalist tagits på allvar bland de rättsvårdande instanserna uppe vid Fyrvalla och det är bra. Jag kan nämligen inte acceptera att LT:s medarbetare och deras anhöriga ska behöva motta trakasserier eller dödshot.

Du och jag måste med gemensamma krafter visa att det här inte är acceptabelt.

Trevlig Helg

Lennart Mattsson