Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Cheferna ska frias"

Åklagare Åse Schoultz yrkade på kraftiga böter och villkorlig dom i slutet på arbetsmiljömålet där två chefer på Krokoms kommun anklagas sedan en anställd tagit sitt liv. Cheferna ska frias, hävdar deras advokater.

Enligt Åse Schoultz föreligger ett klockrent samband mellan arbetsmiljön, chefernas passivitet och att den anställdes upplevda mobbning ledde till att han tog sitt liv.

Arbetsmiljömålet mot två chefer i Krokoms kommun, som anklagas för vålande till annans död i samband med arbetsmiljöbrott avslutades på torsdagen.
Lars Persson som jobbade på en enhet inom socialtjänsten i Krokoms kommun tog sitt liv sommaren 2010, efter det att han upplevt kränkande särbehandling och mobbning från arbetsledning och chefer.
– Det var dagen före innan hans dotter ska ta studenten. Det ger en fingervisning om vilken bottenlös förtvivlan han måste ha känt, säger advokat Peter Bergqvist som företräder änkan Maria Persson.
– Ingen i salen kan tvivla på vad han upplevt, enligt advokaten.
Under sex dagar har tingsrätten lyssnat på personer som på ett eller annat sätt kom i kontakt med Lars Persson på jobbet eller privat för att få en bild av hur han upplevde sista halvåret av sitt liv.
Efter konflikt med en ny chef 2009 gick det utför. Åklagare Åse Schoultz tog i sin sammanfattning upp de brister i arbetsmiljön som hon anser ledde till självmordet.
I grunden handalar det om att arbetsmiljön ska anpassas till människans olika förutsättningar fysiskt och psykiskt. I arbetsmiljölagstiftningen framgår också vikten av att förebygga ohälsa och uppnå god arbetsmiljö.
Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall. Alla risker ska undanröjas, hävdar åklagaren.
Här har Krokoms kommun inte alls levt upp till ansvaret när det gäller att leda, planera och fortlöpande undersöka riskerna, enligt åklagare Åse Schoultz.
Men finns det oaktsamhet med i bilden som leder till att cheferna ska dömas?
– Nej, de ska frias, är beskedet från deras försvarsadvokater.
Advokat Andreas Victor som försvarar en av kommuncheferna:
– Att det finns brister i arbetsmiljön i Krokoms kommun det håller jag med om. Men det finns inga perfekta arbetsplatser, säger Andreas Victor.
Även om chefen han försvarar inte har varit perfekt så innebär inte det att han begått ett brott.
– Vad som hände är inte riktigt klarlagt. Han har naturligtvis varit intresserad av att konflikten mellan Lars Persson och arbetsledaren skulle lösas.
– Det finns ingen manual som säger att han agerat fel. Av personalen beskrivs han som en bra och snäll chef, konstaterar Andreas Victor.
– Många har redan tagit ställning mot de stora stygga cheferna som gjort så att Lars tagit sitt liv. Det är en djup tragedi där familjen har all min sympati, säger Andreas Victor.
Advokat Rolf Lohse, som försvarar den andra kommunchefen, kom in på att denne har flera hundra anställda under sig och att det självklart är så att alla frågor inte kommer till hans kännedom.
– Åklagaren pläderar utifrån att det skulle vara ett strikt ansvar i såna här frågor. Så är det inte, säger Rolf Lohse.
– Jag tycker Krokom har en seriös organisation för att lösa problem förebyggande och vad gäller rehabilitering, säger Rolf Lohse.
Han kom in på att inget annat framkommit än att Lars Persson var en varmhjärtad och engagerad person i sitt arbete.
Men enligt Rolf Lohse fick inte den chef han försvarar reda på problemen som Lars Persson upplevde förrän i ett senare skede.
– Är det fel? Nej, säger Rolf Lohse.
– Kommunen har en organisation för att möta det här på olika nivåer.
Under rättegången har det framkommit olika uppfattningar om när den chef Rolf Lohse försvarar ska ha känt till hur illa Lars Persson mådde. Något som det i vart fall pratades om på olika träffar längre ned i organisationen.
– När han fick klart för sig att Lars mådde så dåligt förvissade han sig om att kontakter med psykolog och läkare togs, konstaterar advokat Rolf Lohse.
Han berörde också att det fanns en problematik mellan Lars Persson och dennes nye arbetsledare och att han inte ville medverka i åtgärder.
– Som jag uppfattar det ville inte Lars Persson följa de nya reglerna som arbetsledaren satt upp, säger Rolf Lohse som anser att det ledde till att konflikten fördjupades.
Peter Bergqvist som företräder Lars Perssons änka Maria konstaterade å andra sidan:
– Lars ovilja till behandling var på grund av att han inte upplever att han är sjuk. Det är arbetsplatsen som är sjuk, säger advokat Peter Bergqvist.
– I avsaknad av systematiskt arbetsmiljöarbete; där någonstans faller Lars ner i ett svart hål.
Advokat Peter Bergqvist framhöll också att Lars Persson inte hade någon "ryggsäck" med sig till jobbet. Det fanns ingen diagnos, depression eller självmordsförsök sedan tidigare.
– Enligt cheferna själva har det bedrivits ett systematiskt förebyggande arbete. Men räcker det att dom skickar honom till företagshälsovården. Den frågan måste också behandlas i domen, säger advokat Peter Bergqvist.
Åklagare Åse Schoultz hävdar att chefernas bidrag är att de kopplat in en extern expert som svar på turbulensen på enheten där Lars Persson jobbade, vilka flera medarbetare vittnat om.
Enligt åklagaren är ansvaret mer långtgående än så och att ta Lars Persson till företagshälsovården visar enligt åklagaren att problemet bestod av - Lars Persson.
Det fanns en hel del att ta tag i på enheten innan självmordet inträffade, enligt åklagare Åse Schoultz:
– Arbetskollegerna har samtliga vittnat om oro och turbulens på enheten och det förekom härskarteknik.
– Lars Perssons problem blev hans eget fel. Krokoms kommun har brustit i arbetsmiljöarbetet. Det är frågan om ett medvetet risktagande från arbetsgivaren av allvarligt slag, säger åklagare Åse Schoultz.
– Det är brottslighet på fängelsenivå. Men eftersom cheferna är ostraffade tidigare yrkar jag på villkorlig dom och kraftiga böter.