Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cheferna reste trots restriktiviteten

I början av september infördes inköpsstopp och en restriktivitet med utbildningar och resor.

Men det hindrade inte ambulansens chefer att resa på konferens till Norrköping under tre dagar.

Nu är en del av ambulanspersonalen ordentligt uppretade och undrar om det inte gäller samma inköpsstopp för cheferna som för dem.

Men de vågar inte framträda med namn när de framför sin kritik.

– Det finns inget absolut stopp, verksamheten måste bedrivas och vissa saker har de planerat. Då är det upp till chefen att bestämma när saker ska avlysas, säger landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd.

– Det finns en relativitet i det hela beroende på att verksamheten måste rulla på. Vissa saker måste bara ske liksom visst resande också måste ske.

Men om den här konferensen var så viktig att ambulansens chefer måste åka på den vill hon inte ha någon uppfattning om.

Men fackets företrädare inom Ambulans nord, Magnus Rönnefjäll, ger cheferna sitt stöd till att delta i konferensen. Han säger också att ingen av medlemmarna har hört av sig till honom och framfört någon kritik.

– Sedan kan man diskutera om alla våra tre chefer skulle ha åkt, vi skulle vilja skicka ännu fler, främst sjuksköterskor som arbetar inom ambulanssjukvården. Vårdförbundet är också en av kongressparterna och har varit det under lång tid.

Magnus Rönnefjäll tror inte heller att det gick att spara några pengar just här, eftersom inköpsstoppet infördes i början av september och denna konferens var den 11-13 september.

– Alla avgifterna var inbetalda och här finns inga ångerveckor. Det handlar trots allt om patientsäkerhet i slutänden och det är en ledningsmässa. Att betala för något som man inte får är som att elda upp pengarna.

Centrumchefen Ingalill Persson konstaterar att det finns restriktivitet när det gäller utbildning och resor, men det innebär inte att det är totalstopp.

– Det här är det forum som finns för chefer och de med medicinskt ledningsansvar inom ambulanssjukvården, det är på den här konferensen de träffas. Utifrån detta har bedömningen gjorts, det är viktigt att de bevakar och ser vad som händer, säger hon.

Dessutom vet man om dessa konferenser ett år i förväg och att de skulle åka har varit bestämt sedan tidigare.