Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefer spår ljusare framtid

Konjunkturen vänder senast i slutet på nästa år. Det tror en majoritet av cheferna. Det visar en undersökning som chefsorganisationen Ledarna har gjort.

Annons

I undersökningen har cheferna tillfrågats hur de ser på framtiden – både vad gäller verksamheterna de leder, men också hur de ser på sin egen framtid som chef. Resultaten visar att cheferna har en framtidstro. De flesta tror att det värsta är över och att konjunkturen definitivt vänder senast det andra halvåret 2010.
I lågkonjunktur prövas chefsskapet. Mer än varannan chef tycker att det är svårare att vara chef idag. Det är speciellt chefer som behövt genomföra varsel och uppsägningar som upplever en skillnad.

Ny syn på chefsvillkoren
Undersökningen visar att den yngre chefsgenerationen har en annan syn på chefsvillkoren än den äldre generationen. Hela 34 procent av de unga cheferna vill byta till en annan arbetsgivare. De är inte villiga att offra familje- och privatliv för ett krävande chefsjobb om det inte står i proportion till belöningen.

Inkräktar på privatlivet
Över hälften av cheferna svarar i undersökningen att de helst vill fortsätta med i stort sett samma typ av chefstjänst. De är inte intresserad av att skaffa en högre tjänst oavsett arbetsgivare. Av cheferna som inte vill avancera svarar 42 procent nej till en högre chefsposition på grund av att det skulle inkräkta för mycket på deras privatliv. Manliga chefer upplever i högra grad än kvinnliga chefer att de har en bra balans mellan arbete och fritid.

Ljusare inom privata sektorn
Cheferna tror nu att det värsta är över och att ekonomin börjar återhämta sig, men endast en av tio chefer säger att företaget planerar att nyanställa. Chefernas syn på konjunkturen skiljer sig åt beroende på var de är verksamma. Cheferna inom den privata sektorn ser ljusare på framtiden än vad cheferna i den offentliga sektorn gör.Mer läsning

Annons