Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefer döms i fallet där anställd tog livet av sig

Östersunds tingsrätt dömer två chefer i Krokoms kommun i fallet där anställde Lars Persson tog livet av sig.

Enligt domen är det fastställt att det föreligger ett sådant samband mellan arbetsmiljön, chefernas agerande och att Lars Perssons upplevda mobbning ledde till att han tog sitt liv.

- Åh vad skönt. Jag trodde aldrig att de skulle bli dömda, säger Lars Perssons dotter Lina Persson.
- Nu får vi se om kommunen överklagar, gör de inte det kommer vi att begära skadestånd, säger Mats El Kott, målsägandebiträde för barnen.

Cheferna döms för arbetsmiljöbrott. Straffet blir 23 000 kronor respektive 50 000 kronor i sammanlagda dagsböter.
De har genom oaktsamhet, samt grov vårdslöshet orsakat Lars Perssons sjukdom och död. De har åsidosatt vad som i enlighet med arbetsmiljölagen har ålegat dem till förebyggande av ohälsa, konstaterar tingsrätten i domen.
Cheferna har inte har vidtagit initiativ till åtgärder som kunnat förhindra sjukdom och dödsfall, exempelvis genom en omplaceringsutredning.
Enligt domen måste det ha varit alldeles uppenbart för båda cheferna att det fanns en beaktansvärd risk för att Lars skulle komma att ta sitt liv. Men trots detta lät man bli att ta initiativ för att förhindra sjukdom och dödsfall, och trots det drev de frågan om Lars Perssons avsked.

– Jag hade aldrig vågat tro det här, säger Lars Perssons änka Maria Lundqvist Persson i en radiointervju sedan domen kommit på morgonen.
– Det kändes som att vi är små mot dom men nu känns det fantastiskt att det här var möjligt, säger Maria Lundqvist Persson.
I Sveriges Televisions morgonteve säger Maria Lundqvist Persson, vid 09.40-tiden, att ilskan drev henne att ta striden mot kommunen som hon upplevde som en vägg.
– Jag är jätteglad och nästan förstummad, säger Maria Lundqvist Persson från tevesoffan.
Advokat Peter Bergqvist som varit Maria Lundqvist Perssons målsägandebiträde under rättegången säger i samma tevesändning:
– Det här är epokgörande. Jag är omtumlad och väldigt glad, förkunnar advokat Peter Bergqvist från tevesoffan.
Han kommer in på att det varit en hel del ganska komplicerade frågor att sy ihop till en fällande dom i målet men att den samlade bevisningen inte gick att bortse irån.
– Det finns osedvanligt bra dokumentation och omfattande utredning i det här målet, konstaterar advokat Peter Bergqvist.

Lars Persson som jobbade på en enhet inom socialtjänsten i Krokoms kommun tog sitt liv sommaren 2010. Hans upplevelse av kränkande särbehandling och mobbning från arbetsledning och chefer låg till grund för åtalet.