Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefen: "Vi ska se över alla avtal"

Bergs kommuns interna kontrollrutiner har missat att upphandling av maskintjänster inte gjorts på flera år.
Nu får cheferna nya direktiv.
– Jag kommer uppdra åt dem att se över alla avtal, säger kommunchefen Ralf Westlund.

Länstidningens avslöjade under torsdagen att Bergs kommun inte har upphandlat ramavtal för grävmaskinstjänster sedan 2010.

I fyra år har alltså kommunen köpt grävjobb utan giltigt kontrakt och därmed brutit mot lagen om offentlig upphandling.

– Det är den mänskliga faktorn, det har helt enkelt inte blivit av, sade kommunens VA-chef till Länstidningen när felet uppdagades.

I Bergs kommun finns ingen central upphandlingsorganisation och det är därför upp till enskilda personer inom de olika avdelningarna att hålla koll på när avtal löper ut.

– Det är respektive chef på respektive verksamhet som måste säkerställa att det finns giltigt avtal på det man köper, säger kommunchefen Ralf Westlund om hur ansvaret för upphandlingarna är fördelat.

Avslöjandet om upphandlingsmissen kring grävmaskinsjobben gör att en ordentlig genomgång av kommunens kontrakt nu ska genomföras.

– Jag kommer att uppdra åt mina närmaste chefer att se över alla avtal vi har, att de är giltiga och att det inte är något som har löpt ut som det var i det här fallet, säger kommunchefen.

Men kommunen har redan ett internt kontrollsystem.

Det bygger på slumpvisa granskningar som dock uppenbarligen missat att det saknades ramavtal för grävmaskinsuppdragen.

– Vi gör stickprovskontroller och då undersöker vi så att man handlar efter de avtal som finns. Vi gjorde en kontroll i slutet av 2012 och nu ska vi göra en till i år har vi sagt.

Och den kontrollen 2012 missade att det här avtalet inte var som det skulle?

– När vi gör kontrollerna går det inte att kolla varenda faktura, säger Ralf Westlund.

Hur såg resultaten ut av den senaste kontrollen?

– Det är aldrig hundraprocentigt så det var lite olika resultat inom olika varugrupper men det var inga markanta fel.

– Överlag fungerade det bra men det finns alltid saker att förbättra och att göra chefer och medarbetare medvetna om vilka avtal vi har.

Kommunen har inget system som automatiskt varnar eller uppmärksammar organisationen på att ett avtal håller på att löpa ut.

– Nej det är inget vi har i nuläget. Det är sådant som man får se över vad som finns på marknaden och vad investeringskostnaden för ett sådant system ligger på också, säger Bergs kommunchef Ralf Westlund.