Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefen kunde inte påverka upphandlingen

Strömsunds kommun väljer att överklaga domen i målet om den kritiserade upphandlingen där en före detta kommunchef fick ett lönsamt jobb som konsult.

LT har i en rad artiklar berättat om en härva där Strömsunds kommun pekats ut för att ha riggat en upphandling och på så sätt gett en tidigare chef ett lukrativt konsultjobb i kommunens vindkraftprojekt. Tillväxtverket har på grund av detta vägrat att betala ut EU-pengar för att täcka konsultkostnader i projektet.

För drygt tre veckor sedan kom Förvaltningsrätten i Stockholm med sin dom i målet. Rätten gick helt på Tillväxtverkets linje och konstaterade att avtalet med den tidigare chefen kom till på olaglig väg.

Men Strömsunds kommun väljer alltså att gå vidare och överklagar ärendet till kammarrätten. I sin överklagan hävdar kommunen att den tidigare näringslivschefen Daniel Perfect inte hade någon konkurrensfördel i upphandlingen trots att han länge hade suttit som ordförande och aktivt arbetat i projektet.

Kommunen skriver att Daniel Perfect avtackades som arbetande ordförande i projektet och att han därefter inte hade något med upphandlingen att göra. Kommunen anser att det måste vara Tillväxtverket som ska bevisa att den tidigare chefen har medverkat i förberedelserna till upphandlingen och hur det i så fall gett honom otillbörliga fördelar.

Tillväxtverket har även haft synpunkter på hur underlaget i upphandlingen hade utformats. Bland annat när det gällde önskemålet om att konsulten skulle arbeta i Hammerdal där projektet har sitt säte. Kommunen kan inte förstå hur önskemål om tjänstgöringsort skulle kunna strida mot likabehandlingsprincipen.

Tillväxtverket har också vägrat att betala ut EU-pengar för kostnader som myndigheten inte tycker haft med projektet att göra. Bland annat gåvor och ett antal biljetter till världscupen i skidskytte. Det beslutet har Strömsunds kommun valt att inte överklaga.