Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chattprogrammet Hanashi testat

/

Hanashi är ett chattprogram som funnits i två år nu.

Annons
Hanashi är ett chattprogram som funnits i tvÃ¥ Ã¥r nu. Att Sony Ericssons forskningsavdelning fortsätter utveckla programmet handlar om att lägga grund för framtidens smartare mobilfunktioner, som fildelning. Men redan idag kan programmet laddas ner gratis till i stort sett alla mobiler.När man lägger upp en person i programmets kontaktlista gör man det med ett vanligt mobilnummer, eller väljer ur telefonens adressbok. Första gången du startar en chatt med personen så anropas han eller hon med ett vanligt sms. Då kan personen klicka på en länk i sms:et så installeras Hanashi.

Chattar startas med sms

Det fiffiga är också att alla chattar startas med ett sms. Om mottagaren inte har Hanashi igång får hon eller han helt enkelt ett sms med det första chatt-meddelandet. Detta sms anropar också programmet, och då är det bara att klicka "chatt" för att bekräfta att man vill växla över till chattprogrammet, som då automatiskt startas.

Därefter sker all kommunikation via mobilt internet i stället - chattmeddelanden, filöverföringar med mera. Man kan skicka meddelanden, bilder, musik med mera.

Hanashi11.jpg

Eftersom kontaktlistan också innehåller telefonnumret till personerna (och är integrerad med telefonens vanliga kontaktlista) kan man också klicka på en kontakt i programmet för att starta ett vanligt samtal.

Positionering

En av de ytterligare finesserna som finns är möjligheten att se positionen för personerna i kontaktlistan. Det krävs då att de markerat dig i listan och valt ?tillåt position? i menyn. Tyvärr är databasen för positionering än så länge bara Sony Ericssons egna begränsade databas, men när jag chattar med Sony Ericssons egna anställda ser jag i alla fall att de är på Sony Ericsson-kontoret vid vattentornet i Lund. Mina kollegor på mobilredaktionen i Stockholm lyckas jag dock inte positionera. Men databasen med positioner byggs ut löpande.

Det smartaste med programmet är dock möjligheten att chatta och skicka filer, och att det inte krävs att mottagarna aktivt har igång en chatt-applikation för att man ska kunna starta en chatt med dem ? eftersom programmet kan dra igång mottagarens chattprogram med hjälp av sms.

Ytterligare en riktigt fiffig funktion är att man kan växla över en chatt i mobilen till datorn. Det är bara att surfa till www.Hanashi.nu och fylla i sitt mobilnummer. På mobilkämen får man då bekräfta att man vill flytta över sina pågående chattar till datorn. Sedan har man chattarna igång både på datorn och mobilen.

Inte med Iphone

Hanashi fungerar på i princip alla mobiltelefoner, utom Apple Iphone (som inte stödjer javaprogram över huvud taget). Men det är ändå lite strul att få det att kännas lättanvänt på vissa telefoner. Allra bäst fungerar programmet på Sony Ericssons egna telefoner. Nokias smartphones med Symbian S60 skickar upp lite väl många varningsmeddelanden på skärmen, av typen ?vill du verkligen att programmet ska...?. Men på hemsidan Hanashi.nu beskrivs hur man kan minimera dessa lite irriterande varningsmeddelanden i en Nokia-mobil.

Prismässigt är Hanashi billigare att använda än sms, men allra bäst är det om man ser till att det ingår en viss mängd data i mobiloperatörens månadsabonnemang.
/Linus Brohult

mobil.se

Mer läsning

Annons