Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charmig show av Schaffer

/
  • Janne Schaffer och hans band underhöll under nästan tre timmar i tisdags.
  • Johan Boding sjöng en inlevelsefull tolkning av Victor Jaras låt Jag minns dig Amanda, Cornelis översättning.

Annons

Det var fullsatt på Storsjöteatern i tisdags. Nostalgitrippen inleddes redan innan konserten hade börjat. Ett bildspel med långhåriga bandbilder backades upp av musikinspelningar från 60- och 70-talet. En ensam ljuskägla på scenen ramade talande in en elgitarr. Schaffer var naturligt i centrum, även om föreställningen på många sätt snarare var som ett dokument över svensk musikhistoria.

Trots föräldrarnas idoga försök med klassisk musik, var det Elvis som fick Janne att tillverka sin egen gitarr i slöjden. Ett telefonsamtal från Björn Skifs 1970 blev början på hans livslånga bana som studiomusiker. En karriär som förde honom samman med storheter som Toto, Cornelis Vreeswijk, Abba med flera. Personliga anekdoter och väl använd multimedia gav publiken en levande upplevelse i tisdags. Historien om hur, en då oupptäckt, Bob Marley fick bo i pannrummet kryddades upp av en hemmainspelning. Till en ostämd gitarr hördes Marley sjunga Steer it up. Musikerna på scenen tog vid och vips var det åter konsert i nutid.

Det greppet användes flera gånger, inte minst då en dokumentär övergick i ett åtta låtar långt Abba-medley. Schaffer berättade inlevelsefullt hur supergruppen startades då Björn Ulvaeus och Benny Andersson producerade Ted Gärdestads första skiva.

Med på scenen fanns en rutinerad musikertrupp. Barbro Lindkvist imponerade stort som gitarrist, men även som sångerska. Bland annat sjöng hon en vacker ballad i hyllning till sångerskan Barbro Hörberg, som dog i cancer. Janne berättade rörande om den sista skivinspelningen.

Med som sångare var Johan Boding. Han lärde känna Janne Schaffer då han ordnade en Ted Gärdestad-konsert 2006. Det märktes att Gärdestad-låtarna låg varmt om hjärtat för både Janne Schaffer och Johan Boding.

– Jag saknar honom otroligt mycket, sade Janne angående sin relation till Ted Gärdestad.

Den hjärtliga tonen gav en värme till en föreställning som kunde ha blivit det motsatta. Kliniska ljud och perfektionism blir gärna opersonligt. Både Schaffer och de andra musikerna bjöd på sig själva i tisdags. En synbar spelglädje och små koreografier förhöjde. Det genomtänkta konceptet med ett bildspel i bakgrunden gav liv åt de lite svårtillgängligare instrumentala partierna. Under Electric banana band-låten Maja Piraya var allas händer i luften. Även mina.

Mer läsning

Annons