Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chans till vit jul i hela landet

Gnistrande vitt snötäcke till jul?

Annons

Norrland kommer att vara vinterklätt. Svealand troligtvis också. Men Götaland är utelämnat till lågtryckens nycker.
Kylan håller ett hårt grepp om ett snötäckt Norrland, och det fortsätter den med även under nästa vecka. Invånarna i de nordligaste delarna av landet kan därför – som i stort sett varje år – räkna med en vit jul, enligt SMHI.
I södra Sverige ser snöprognosen lite mer skakig ut.
– Just nu ser det väldigt bra ut med väldigt kallt väder och snö, åtminstone till i början på nästa vecka. Sedan är det lågtryck som passerar och där är vi lite osäkra på vilken bana de tar, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI, till TT.
Lågtrycken styr
Om lågtrycken väljer att gå nordligt kan det komma upp lite mildare luft över södra Sverige, vilket innebär att den nederbörd som då faller ligger i gränszonen mellan snö och regn. På Öland och Gotland finns det risk att det regnar till jul och längst i söder kan temperaturerna gå upp på plussidan.
– Men har man tur går lågtrycken lite sydligt och det betyder att kall luft förs ner över hela landet. Och då är chanserna goda för en vit jul längst i söder också, säger hon.
Svealand säkert
– Just nu ser det ut som att Svealand ligger på den säkra sidan, även om lågtrycken skulle gå lite nordligt. Det är väl framför allt i Götaland som det kan vara lite på gränsen.
Men väljer lågtrycken den sydligare banan kan alltså julen till och med bli vit i Malmö, vilket bara händer i genomsnitt vart femte år.
De största nederbördsmängderna väntas komma i södra Sverige, i Östersjölandskapen. Det återstår dock att se om det blir i form av regn eller snö.
– Man ska inte ge upp hoppet än om man drömmer om en vit jul, konstaterar Eva Strandberg.

Mer läsning

Annons