Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chans för ett jämtländskt lag i fotbollsallsvenskan

Vi har aldrig haft ett jämtländskt lag i fotbollsallsvenskan. Nu finns chansen.

Östersunds FK knappar in poäng efter poäng på topptrion i superettan och självförtroendet hos spelarna ser bara ut att växa.

I fjol var vi många som gnällde på tappade ledningar och den där oförmågan att vända på underlägen. Nu är den kritiken tyst.

Mot Sirius, Hammarby och Ljungskile har ÖFK forcerat in kvitteringar sista kvarten. Mot Syrianska och Assyriska har segermål trillat in i slutminuterna. Sex av nio segrar har tagits med uddamålet, i matcher där ÖFK ofta har slagit vakt om trepoängarna med starkt försvar.

Det är inte illa för ett lag som nästan alltid får rubriker för sitt offensiva och tekniska spel. Den enda riktiga plumpen i genren är 2–2 i Degerfors, där en tvåmålsledning brann upp i andra halvlek.

Hela den här jakten är förstås väldigt bräcklig. Vi ska komma ihåg att en svacka med ett par förluster eller några skador på fel spelare kan räcka för att drömmen om allsvenskan ska stanna vid en dröm.

Samma sak gäller förstås även Hammarby, Sundsvall och Ljungskile, lagen i topptrion som ÖFK jagar. Vi såg förresten i våras vad en svacka och skador vid fel tillfälle kan betyda. ÖFK började med en poäng på fyra omgångar och krisrubrikerna stod på kö.

Efter det har ÖFK tagit 31 poäng på 15 matcher. Det ger ett poängsnitt på nästan 2,07 poäng per match. Att hålla det tempot genom hela säsongen hade faktiskt betytt serieledning just nu.

Vad talar egentligen emot ÖFK? Klubbens charmoffensiv genom serierna har övertygat många gamla motståndare. De som fortfarande är skeptiska grundar det oftast på föreningens affärer.

Sporten har i omgångar synat föreningens likviditetsproblem och fakturorna som gått till Kronofogden. Det omskrivna Libyenprojektet som skulle kunna ge ett miljonregn över ÖFK står fortfarande i startgroparna. En annan lösning för att få fram kapital hade förstås varit att låta stjärnan Modou Barrow, utsedd till seriens bäste spelare av en kvällstidning, flytta utomlands.

Här har Daniel Kindberg och ÖFK ett beslut att väga på guldvåg. Modou Barrow kan säljas under augusti månad och hypotetiskt säkra upp klubbens ekonomiska situation. Han kan också vara biljetten till allsvenskan.

Hur skulle du ha gjort när ett fotbollslän utsvultet på framgångar väntar på ditt svar?