Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Champagne bäst långt före midnatt

/
  • Gott råd inför nyåret från en av världens främsta champagneexperter: Drick inte champagne på tolvslaget.Foto: Scanpix

Nyår är bubbelhelgen före alla andra. Men trots att svenskarnas champagne-konsumtion stadigt ökat sedan millennieskiftet avnjuter många de dyra dropparna på fel sätt.
– Drick inte champagne på tolvslaget, råder experten Richard Juhlin.

Annons

Champagne är inte speciellt gott om den dricks i krutröken utomhus mitt i natten.

– Det vanligaste felet folk gör är att spara champagnen till tolvslaget. Då har man ätit och druckit mycket annat och avslutar ofta med dessert, och sötma är den värsta fienden för de finstämda smakerna i champagne.

Sedan kliver man utomhus i kylan, huttrande och trött, och så tycker man inte att champagne är så märkvärdigt, säger Richard Juhlin, en av världens främsta champagneexperter, till TT.

Han tycker i stället att man vid middagen ska testa flera olika sorters champagne och byta till billigare bubbel till raketerna. Juhlins tips till den som vill satsa på finare flaskor är att först köpa drycken och utforma menyn efteråt.

– I sällskapet jag ska fira nyår med kommer vi till exempel att äta en sallad, en löjromsrätt med avokado, plattfisk med fet sås och en rätt med fågel och svamp. Lättare champagne till sallad, löjrom och fisken och en kraftfullare till fågeln. Till desserten dricker vi annat, säger Richard Juhlin.

Mer läsning

Annons