Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centrum för kulturellt lärande nyinvigdes

Hur kan vi lära av vårt kulturarv? Runt den frågan forskar man på Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik som nyinvigdes på torsdagen.

Annons

På centrumet sysslar man främst med forskning och utveckling inom kulturarvspedagogik.

– Vi driver mycket av vår forskning i projektform, säger Anna Hansen, vd för Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik. Nu undersöker vi bland annat hur verksamheten skapande skola fungerar i relation till museer och vad samarbetet museum skola leder till.

På nyinvigningen presenterades centrets nya hemsida och några av de projekt som ligger under centumets vingar.

Ett av dessa vill jämföra hur EU:s kulturpolitik genomdrivs i olika länder, studien görs av flera europeiska länder.

Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik drivs numera i bolagsform efter att ha varit ett strukturfondsprojekt från 2005 fram till nuvarande årsskiftet. Bolaget ägs av tio olika ägare, däribland Jamtli som äger tre fjärdedelar, länsmuseerna i Kalmar och på Gotland samt andra museum och arkiv i Norge, Danmark och Litauen.

Varje år arrangerar centrumet konferenser med temat kulturarvspedagogik och delar då även ut ett årligt pris till en person eller institution som gjort framstående insatser inom det kulturarvspedagogiska området.