Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centralarkivet kvar – trots svamp i korridoren

Utredningschefen föreslår att man behåller centralarkivet i befintlig lokal, sedan nya luftprover visat normala värden. Att analysen anmärker på svampar och bakterier i utrymmen strax utanför, berörs inte i förslaget.

Länstidningen har tidigare redogjort för hur Arbetsmiljöverket har hotat stänga Strömsunds kommuns centralarkiv om man inte åtgärdar den dåliga miljön.

Efter att man bytt ut de gipsskivor som sträcker sig från golvet och cirka en meter upp efter den inre väggen, har en ny undersökning av luftkvaliteten utförts av Sanerarna i Östersund AB. Deras rapport visar att arkivets luft- och materialprover nu innehåller normala värden.

Däremot visar analysresultaten att korridoren har förhöjda värden av både bakterier och svampar. Korridoren har inte åtgärdats efter vattenskadorna och den har dubbel gipsbeklädnad, vilket man anser innebära stor risk för svampbildning och bakterier mellan skivorna. Man påpekar att gipsskivor är en stor smittbärare då de har ett pappersskikt runt gipsmaterialet och bedömer därför att korridoren måste åtgärdas, med bland annat materialbyte. Likaså anser man att städ- och tvättutrymmet är i behov av sanering och materialbyte. Detta utrymme är skadat men har endast besiktigats okulärt.

Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlar frågan på tisdag. Utredningschefen föreslår till dem att man, som säkerhetsåtgärd, byter ut resterande del av gipsskivorna på den inre väggen i arkivet, samt att man förbättrar ventilationen och friskluftsinflödet. Han bedömer att det ska vara tillräckligt för att kunna behålla arkivet i nuvarande lokaler. Rapportens synpunkter angående skadorna i korridoren och städutrymmet berörs inte alls i förslaget.

Arbetsmiljöverket har tagit del av Sanerarnas utredning, men har ännu inte lämnat skriftligt svar.