Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet vill ha mål för ekologisk mat

Svar på: "Är Centerpartiet emot ekologisk mat?" 28/6.

Två företrädare för Miljöpartiet oroar sig i lördagens LT för Centerpartiets syn på ekologiskt jordbruk med anledning av ett inlägg på DN-debatt från Staffan Danielsson. Jag kan lugna dem! Centerpartiet vill ha en livsmedelsstrategi för att öka den totala livsmedelsproduktionen och därmed självförsörjningsgraden i Sverige. I livsmedelsstrategin vill vi att det också ska finnas mål för hur den ekologiska odlingen ska öka. Staffan Danielssons inlägg är hans egna åsikter, inte partiets.

Vår region har goda förutsättningar för ekologiskt jordbruk med riktiga vintrar, nästan inga industriutsläpp och uppfriskande västliga vindar. Vi har också en hög andel KRAV-godkända jordbruk. Det är positivt.

Men även det konventionella jordbruket i Sverige följer stränga miljöregler och djur på våra bondgårdar ett mycket bättre liv än djur i vår omvärld. Den svenska djurskyddslagstiftningen är den starkaste i världen. Grisarna får behålla knorren, kossorna får beta, medicin används enbart till sjuka djur osv.

Naturligtvis måste vi värna om det svenska jordbruket som helhet och genom konsumenternas makt kommer allt större andel att odlas ekologiskt. Under mina år som kommunalråd i Åre kommun ökade andelen ekologiska livsmedel ständigt och vi hör till de kommuner i landet som har störst andel.

Jag har haft ett KRAV-godkänt jordbruk i 20 år och på den tiden har mängden eko-produkter i butik ökat många gånger om. Det är enkelt att t o m i en mindre butik köpa ekologiskt kaffe, ekologisk mjölk, ekologiska bananer osv. Det är en utveckling som är här för att stanna och som välkomnas, av mig såväl som Centerpartiet.

Eva Hellstrand (C), regionrådskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel