Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet tar ansvar för den förnybara energin

Investeringarna inom energiområdet har under Centerpartiets åtta år i regering ständigt slagit nya rekord. Enbart i år beräknas de hamna på 40 miljarder. Mycket av dessa investeringar görs i förnybar energi.

Centerpartiet har jobbat hårt för att utveckla och förbättra förutsättningarna för utbyggnad av förnybara energikällor. Sedan 2006 har elen från biobränslen ökat med femtio procent, vindkraftselen har tiofaldigats och idag kommer mer än hälften av den energi som används i Sverige från förnybara källor. Det innebär att målet för 2020 redan är nått. Vi arbetar nu vidare för att skapa ett hållbart samhälle med 100 procent förnybar energi. I Jämtlands län ger det stora möjligheter. Vi ser redan att det skapas många arbetstillfällen och företag inom förnybar energi. Den allra största potentialen finns inom skogsnäringen, där biomassa kan ersätta oljan. Sverige har kommit långt i omställningen till ett mer hållbart energisystem. Andelen förnybar energi ökar varje år. Till exempel har produktionen av vindkraftsel ökat med 263 procent från 2008 till 2013. Investeringarna i förnybar energi har också lett till att vi har minskat vårt beroende av storskalig kärnkraft och vi har nu ett betydande överskot av el med låg klimatpåverkan som kan exporteras till kontinenten. Därmed bidrar Sverige även till att fasa ut fossil energi som är baserad på gas och olja.

Centerpartiet har även främjat produktionen av solcellsel. 2009 införde regeringen ett stöd till alla som vill installera solceller, oavsett om det rör sig om privatpersoner, företag eller offentlig verksamhet. Ett program som nu har förlängts till 2016 och regeringen har avsatt ytterligare 210 miljoner till solcellsstöd. Ju mer vi kan ta vara på solens energi desto snabbare kan vi ställa om till ett långsiktigt hållbart samhälle.

Centerpartiet har också sett till att Sverige satsar på biogasproduktion. Vi vill att hela landet ska bidra till att höja produktionen av biogas. I dag produceras drygt hälften i storstadsregionerna och det ska förändras. Vi tycker att Sveriges jord-och skogsbrukare är nyckelpersoner i den gröna omställningen. Därför satsar vi tillsammans med regeringen sammanlagt 360 miljoner kronor för att stödja investeringar i biogasanläggningar i hela landet.

Vår målsättning är att all energiproduktion i Sverige ska vara hållbar. Därför vill Centerpartiet:

• Fortsätta höja målen och utveckla det teknikneutrala elcertifikatsystemet.

• Att du ska tjäna på att äga och köra en miljövänligare bil.

• Göra det enklare och mer lönsamt för dig som vill producera egen el.

• Satsa på lokal biogasproduktion i hela landet.

• Att vindkraften ska kunna öka ännu mer och producera energi för ett hållbart samhälle.

Centerpartiet har under sin tid i regeringen tagit ansvar för utvecklingen och utbyggnaden av förnybar energi. Centerpartiet har bevisat att vår politik gynnar miljön, men också näringslivsklimatet och jobbskapandet. Det är närodlad politik i praktiken.

Per Åsling, riksdaglsedamot, C, Trångsviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel