Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerns verklighetsflykt

Opinionsmässigt går det mycket dåligt för Centerpartiet. På Fälldins tid hade partiet cirka 25 procent och nu riskerar man att ramla ur riksdagen. I detta läge tror tydligen idéprogramgruppen att högtflygande idéer om extrem individualism, frihet, liten stat och federalism ska locka fler väljare.

Gruppen vill få Centern att framstå som en frihetsrörelse, som värnar varje människas rätt till självbestämmande. Denna ska inte inskränkas av staten, offentlig byråkrati, lagar och regelverk. I stället ska staten vara så liten som möjligt och leva på en platt skatt, det vill säga en låg skatt som är lika för alla oavsett inkomst. Människan ska kunna använda sina resurser som hon själv vill och utveckla sin potential.

Antalet myndigheter, lagar och regler ska krympas och människans samlevnadsformer inte regleras i lag. Hon ska få leva sitt liv som hon själv vill, med många fruar eller med många män, allt som det passar och arvsrätten ska slopas. Var och en bestämmer själv vem som ska ärva.

Staten ska inte ansvara för utbildning. Det bestämmer föräldrarna självständigt efter eget kynne och förmåga. Därför har kommunen inte heller en plikt att erbjuda alla barn utbildning i kommunal skolverksamhet.

Beslut om gemensamma ting ska ske på regional eller lokal nivå. Att resurser och förutsättningar är olika i landet är bara bra eftersom det ger människor makt och valmöjligheter. Federalismens principer ska råda, där personlig frihet är viktigare än nationella intressen.

Centern vill upplösa nationen och människor ska fritt få röra sig i världen. Därför ska vi ha öppna gränser och fri invandring.

Ja, så här låter det när Centerpartiet ska bli en frihetsrörelse och det med besked. Ordet frihet förekommer 52 gånger i texten. Men jämställdhet och gemenskap nämns bara fyra gånger. Samverkan och sammanhållning förekommer inte alls. Staten nämns nio gånger och huvudsakligen med negativa förtecken. Det är uppenbart att programgruppen är påverkad av nyliberala strömningar i Urbancentern, för att inte tala om Margaret Thatcher och Ayn Rand (ärkekonservativ amerikansk författare).

Dessa nyliberala åsikter skulle nog tilltala den konservativa Tea-party-rörelsen i USA, men troligen inte så många svenska väljare –andra än kanske Stureplanscentern och dess likar. Centerpartiets kärnväljare på landsbygden och i mindre samhällen känner sig säkert främmande.

Det är en naiv föreställning att friheten är störst där det inte finns några lagar och regler. I ett sådant samhälle är det de rikaste och starkaste som äger friheten. Programgruppen tycks inte ha mycket av ett historiskt perspektiv på vårt lands utveckling, varför vi har en stark stat och en utvecklad socialpolitik.

Det är så välfärden utvecklats och omfattar alla, inte bara de rika och börsklippare.

Det här idéprogrammet är illa skrivet och redigerat, fullt av upprepningar och motsägelser.

Det verkar vara en produkt av en idéologisk lekskola med ett virrvarr av lösa, verklighetsfrämmande idéer, som inte går att samla till en stringent helhet. Programmet är ett nyliberalt adjö till Landsbygdscentern.

Alf Ronnby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel