Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerns svek mot Ope skola

Centern sviker landsbygden. Det var känslan hos flera föräldrar när kommunfullmäktige i Östersund under torsdagen beslutade att lägga ner Ope skola.

Centerpartiet i Östersund har flera gånger uttalat att Ope skola är viktig och att den inte borde läggas ner. Men när det definitiva beslutet fattades under torsdagen valde Centerpartiets ledamöter i kommunfullmäktige att tillsammans med de andra majoritetspartierna rösta för en stängning av skolan.

Flera av de föräldrar som har kämpat för att få behålla sin byskola var på plats när fullmäktige fattade beslutet. De anser att Centerns agerande är ett svek.

– Visst är det ett svek. Jag får intrycket att de på slutet lyfte fram skolorna i Bringåsen och Ångsta som nedläggningshotade bara för att Centern skulle kunna säga att de räddade två skolor av tre, säger Karin Ekeljung.

Jenny Ellebrink har även hon barn som går i Ope skola och tycker precis som Karin att Östersunds centerpartister har svikit sina ideal.

– Det är helt klart ett svek. Nu ställdes tre byskolor mot varandra. Carina Zetterström och Bogna sade till oss dagen innan beslutet att de aldrig skulle ha gått med på att lägga ner alla tre skolor men att de kunde kompromissa och lägga ner en. Det är som en köp- och säljmarknad.

Föräldern Jenny Ellebrink och centerpolitikern Bogna Wojtkiewicz Adolfsson möttes i en av pauserna under kommunfullmäktiges sammanträde.

– Jag har förståelse för att det upplevs som ett svek. Men i det här läget fanns det inga andra alternativ. Vi var tvungna att välja om vi ville sitta kvar i majoriteten, förklarade Bogna Wojtkiewicz Adolfsson.

Jenny Ellebrink klargjorde sin syn i frågan och om känslan att Ope skola på det här sättet har offrats i det politiska spelet.

– Vi känner oss överkörda och den här dialogen som utlovades har vi inte märkt av, konstaterade hon.

Många föräldrar gick under allmänhetens frågestund upp i talarstolen för att få svar från politikerna. Förutom föräldrarna från Ope var även ett flertal från Torvalla på plats för att få veta hur politikerna tänker kring de förändringar som drabbar elever på Ängsmogården.

– Jag anser att kommunen bryter mot skollagen när de fattar det här beslutet. Barn får omplaceras bara om det annars skulle uppstå betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen, sade Lars-Åke Stenmark och berättade att föräldrarna redan har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Han ansåg inte att de små besparingar som kommunen gör när det gäller omplaceringar för elever från Ängsmogården kan räknas som betydande svårigheter i en kommun som omsätter drygt tre miljarder kronor.