Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerns svek drabbar länet

Centern har tidigare kämpat för landsbygden och mot kärnkraften.

I den borgerliga regeringen har alliansen varit viktigare än partiet och Centern har fått offra sina hjärtefrågor. Det visar sig nu i opinionssiffrorna, varför desperat röstfiske pågår för att inte hamna utanför riksdagen.

Centerns svek har drabbat Jämtlands län särskilt hårt. Med partiets ordförande som näringsminister och ansvarig för den regionala utvecklingen har vi fått se hur ett stort antal statliga jobb har försvunnit från länet. Nya statliga bolags huvudkontor lokaliseras till Stockholm. Med en centerpartistisk infrastrukturminister förlorar äldre i glesbygd trygghetslarmet med sin telefon, när Telia avvecklar sitt fasta nät. Att kunna ta ut eller sätta in kontanter har blivit en omöjlighet och utbyggnaden av bredband har stått stilla i två års tid.

Regeringen har avsagt sig ansvaret för samhällsservicen och har lämnat över det till marknadskrafterna. Samhällsservicen försämras allvarligt på landsbygden, när apoteket och bilbesiktningen privatiseras. Klyftan mellan stad och land har ökat under den tid som Centern har regerat med högeralliansen.

Nu försöker man rädda vad som räddas kan. Regeringen har tryckt upp en broschyr om 156 åtgärder som stärker landsbygden. Det är stundtals absurd läsning. Avdraget för hushållsnära tjänster och vårdnadsbidraget räknas upp som framgångsrecept, men det är nästan ingen som använder dem här.

Även systemet med kommunal skatteutjämning tas upp, trots att skolan, vården och omsorgen i vårt län har fått avstå från 44 miljoner så att lågskattekommunerna och landstinget i huvudstadsregionen ska kunna sänka skatten ännu mer.

Regeringen har inte förmått sig att lägga en enda regionalpolitisk proposition under de gångna fyra åren. Svagt, är det minsta man kan säga.

De borgerliga partierna lovade fler jobb och minskat utanförskap inför förra valet. Resultatet blev tvärtom. I stället för satsningar i jobbskapande åtgärder har överskottet i statens kassa använts till skattesänkningar. Familjer Reinfeldt har tjänat 125 000 kronor på detta om året. Samtidigt har 25 000 lärare, vårdbiträden och sjuksköterskor fått gå ut i arbetslöshet bara under det senaste året.

Du kan byta färdriktning för Sverige i september. För Socialdemokraterna går jobb och välfärd – i hela landet – alltid före skattesänkningar.

Marie Nordén (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel