Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerns plan för en bättre cykelstad

Cykling är lösningen till ett miljövänligare Östersund. Det tycker Centerpartiet som nu levererar tre lösningar för hur cyklandet ska utvecklas.

Ta fram en kommunal infrastruktur för cykling är det första förslaget som Centerpartiet, där Bosse Svensson och Per Åsling står i spetsen för förslaget.

– Cykling har inte funnits med i infrastrukturplaneringen tidigare och jag tycker vi borde se cykling som ett modernt och miljövänligt sätt att transportera sig i stan. Cykling är ett modernt sätt att ta sig fram i dag, säger Bosse Svensson.

Genom att bygga en huvudcykelväg från nord till syd, från Östersunds arena och vidare till övre och nedre Torvalla skulle säkerheten öka och det skulle även underlätta för fler som vill försöka byta ut bilen mot cykeln.

– I dag är det mycket cykling på Rådhusgatan exempelvis. Kommer du från Odensala till raggarstatoil så kan du välja antigen Brunflovägen eller Rådhusgatan och inget av det blir egentligen ett effektivt sätt att kora stan på cykel, säger Bosse Svensson.

Den tredje cykelpunkten är att bygga klart cykelvägen på Annersia.

– De som finns är dåligt underhållna. Att rusta upp dem skulle göra Annersia till en attraktivare och tryggare plats, säger Bosse Svensson och får medhåll av Per Åsling.

Centerkretsen i Östersund står bakom frågan, som de båda hoppas kunna få in i den kommunala finansieringen som ett första steg.

– För nästa år hoppas jag att det kan vara med som en del i infrastrukturplaneringen. Det som behövs är att kunna avsätta resurser till planering att kunna sätta i gång, säger Bosse Svensson.

Vad förslagen skulle kosta att genomföra har de inga siffror på utan menar att det först handlar om att komma med en planprocess.