Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerns fula trick funkar inte

Tillsammans med företrädare för Moderaterna, Bergspartiet och Vänsterpartiet har jag beskrivit beslutskulturen kring skolfrågorna i Bergs kommun som odemokratisk och kostsam.

Centerpartisten Stig Göransson skriver i LT att han tror att vår syn på fungerande demokrati är att vi ska få vår vilja igenom. Han tar grundligt miste på den punkten.

Kritiken går ut på att Göranssons partikollega Torsten Medalen (C) driver en alltför hårdför avvecklingslinje. Kritiken går ut på att kommunstyrelse och kommunfullmäktige ständigt får enögda och usla beslutsunderlag i skolfrågan, eftersom Medalen uppmanar den beredande nämndens ledamöter att hemlighålla dem i det längsta, i stället för att tillåta faktagranskning och en öppen demokratisk process.

Kritiken går ut på att nämndens politiker avråds från att diskutera planerade beslut med såväl allmänhet som partivänner och att tjänstemän har fått utredningsuppdrag med slutsatserna beställda på förhand.

Genom att återkomma till att en åsiktsfrände har utsatts för hot vill Göransson och Medalen framställa sina kritiker som en skränande mobb.  Det fula tricket funkar inte. Skolfrågan har engagerat och mobiliserat kloka och sansade människor från norr till söder i kommunen.

Bergscentern har genomdrivit de senaste årens skolavvecklingar med hjälp av hemlighetsmakeri och politisk dövhet. Det har orsakat motsättningar, utflyttning och en ännu besvärligare ekonomisk situation. Bergs kommun förtjänar bättre.

 Olle Schubert, Miljöpartiet i Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel