Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerns företrädare i länet känner stor besvikelse

Besvikelsen över Per Åslings agerande är stor bland Centerns företrädare i länet.

Risken är nu stor att det blir en svekdebatt lagom till valet.

Annons

– Jag är väldigt besviken på Per Åsling. Han har lämnat in en motion och sedan fullföljer han inte det. Det här är en fråga som vi har lyft i länet, jag är jättebesviken.

Det säger oppositionsrådet Carina Zetterström i Östersunds kommun som nyligen lämnat ifrån sig ordförandeklubban i länscentern till just Per Åsling.

• Är partipiskan så hård i Centern så man inte kan följa sin egen övertygelse?

– Så har vi de inte i kommunen i varje fall, men det är klart att jag förstår att det var svåra överväganden här för att regeringens linje skulle hålla. Men jag är ändå djupt besviken.

• Tror du att det kommer att bli en svekdebatt i länet?

– Ja, det tror jag. Nu krävs en dialog och Per får lägga krutet på att åka runt och förklara sig.

– På Centerstämman i Örebro la vi fram förslag och fick i genom att man skulle utreda ytterligare om prospektering och vi såg det som en delseger. Det här är en fråga som vi har drivit i Jämtlandscentern.

Men Dan Olov Westberg, Centerns företrädare i Bergs kommun, vill först höra vad Per Åsling har att säga innan han har någon bestämd åsikt.

– Det är klart att det här är trist, jag tycker att Pers motion skulle ha gått igenom, säger han. Men jag vet inte hur förslaget som vann ser ut.

Men kommunalrådet Maria Söderberg i Krokoms kommun säger att hon är både ledsen och besviken.

– Jag tycker det är tråkigt att Pelle kände sig tvingad att göra så här, vi har haft en tydlig linje från Jämtlandscentern att jobba för att kunna påverka även uranprospektering.

– Men jag är väldigt glad över att det tydligt har uttalats att kommunala vetot mot uranbrytning inte ifrågasätts av någon.

– Jag kommer ändå att fortsätta att arbeta mot de uranprospekterarna som finns i vår kommun genom att ständigt och jämt tala om att de ingenting har här att göra.

• I Per Åslings motion vill han att regeringen ska ”pröva möjligheten att stärka det kommunala medinflytandet redan i prospekterings- och provborrningsskedet”.

Socialdemokraterna i länet skriver i sin motion att de vill pröva ”huruvida det ökade intresset för uranprospektering föranleder ändringar i minerallagen”.

– Det är väldigt försiktiga skrivningar bägge två. Men Pelle har sagt att han ändå har fått med några skrivningar i utskottet som var acceptabla, men det räckte tydligen inte för att han skulle kunna rösta med.