Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern sviker landsbygden

Vi tar det en gång till. Regeringen har i EU:s budgetförhandlingar haft som mål att sänka Sveriges medlemsavgift. Det lyckades så tillvida att man sänkte avgiften med en halv miljard. Samtidigt försvann en halv miljard i intäkter, eftersom pengarna togs från EU:s landsbygdsprogram till Sverige. Det är pengar som kan användas till miljö- och klimatåtgärder, till bredband, djurskydd och annan näringslivsutveckling

Så regeringens förhandling gav inte en krona i sig. Men nu har staten tagit ett stort antal kronor genom att stödet på nationell nivå inte kompenserar för de förlorade EU-pengarna. Man lägger därmed årligen beslag på 371 miljoner kronor av de 500 sänkt EU-avgift gav.

Av Centerpartiets benhårda krav på 500 miljoner som kompensation blev till sist 129 miljoner i ökat nationellt stöd.

Utan oss hade det inte blivit något alls, säger en i rösten besviken men i ord stolt ordförande för Hallandscentern till P4 Halland. Vill han se sänkta bidrag på 371 miljoner som en framgång så står det honom förstås fritt. Det är bara det att inte en lantbrukare kommer att tro honom.

Den borgerliga regeringens storstadsfixering gör det meningslöst för landsbygdens folk att söka stöd hos en borgerlig regering. Centerpartiet som en och annan säkert sett som den garanten, har först gått med på upplägget i budgetförhandlingarna med EU, för att sen lägga sig när kravet på nationell kompensation förhandlas i botten.

Finns då något alternativ?

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson var väldigt tydlig när hon i ekot säger sig ha varit övertygad om att regeringen skulle kompensera för den dåliga förhandlingen i Bryssel. När det inte blir så, får landsbygden betala priset, som hon säger samtidigt som hon undrar om regeringen glömt bort att det finns ett Sverige utanför Stockholms tullar.

Det kan inte tolkas på något annat sätt än att sossarna kommer att ha med de 500 miljonerna i sin höstbudget.