Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern sitter faktiskt på makten

I landets tre största städer samlar Centerpartiet två procent av rösterna, enligt Statistiska Centralbyrån. Det är inte konstigt att Annie Lööf är på krigsstigen. Hon vann aldrig Stureplan, landsbygden får hon bara inte förlora. För Lööf är debatten om en levande landsbygd potentiellt hennes sista strid.

På partiets nyss avslutade stämma i Karlstad gick Centerledaren, i bästa Maud Olofsson-stil, till hårt angrepp mot Socialdemokraterna, som i sin budget skjuter till 371 miljoner till landsbygdsprogrammet, vilket exakt motsvarar regeringens sänkta ambitioner för landsbygden.

För en utomstående betraktare måste det te sig lite märkligt. Centern är alltså upprörd över att Socialdemokraterna skyddar landsbygdsprogrammet, just det som Centern önskar att man hade kraft att göra. Men Anders Borg ville annat.

När Lööf i söndagens Agenda ställdes mot Socialdemokraternas regionalpolitiska talesperson, Årepolitikern Anna-Caren Sätherberg, fortsatte hon med den gamla flyttlassretoriken: problemen för landsbygden beror på vad tidigare socialdemokratiska regeringar har gjort – och vad en eventuell framtida S-regering kan tänkas göra. Lööf missade emellertid en viktig period, 20062013.

Mellan Centern och Socialdemokraterna går en avgörande skillnad – i sju år har Centern suttit i regeringen. I snart två mandatperioder har partiet administrerat en politik som konsekvent gynnat storstadsregionerna, ibland på direkt bekostnad av landsbygden. Avregleringen av apoteksmarknaden gav till exempel mängder av nya apotek i Stockholm, Göteborg och Malmö. På mindre orter som Hede frågar man sig om det enda apoteket kommer att finnas kvar, nu när marknadens intresse överordnats samhällsintresset. Omkring 25 landsbygdsapotek är i farozonen att läggas ned.

Annie Lööf svarade aldrig på Anna-Caren Sätherbergs fråga om vilka försämringar som Centern planerar när landsbygdsprogrammet nu utarmas med 371 miljoner. Är det biogassatsningarna på bondgårdarna, pengar till bredbandsutbyggnad? Lööf förblir svaret skyldig, som så många gånger förr.