Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern ser ut att behålla riksdagsmandatet

Annie Lööfeffekten kom av sig men Per Åsling (C) ser ut att behålla sin Jämtlandsstol i riksdagen.

Spänningen var stor under valkvällen då Centerpartiet blev rejält hotade av Sverigedemokraterna i länet.

Till slut skiljde endast 287 röster till Centerpartiets fördel, då är poströsterna från de senaste dagarna och utlandsrösterna inte räknade ännu.

Väljarstödet för Centerpartiet hamnade i länet på 11,4 procent, en tillbakagång med 1,5 procentenheter sedan valet 2010.

Sverigedemokraterna stannade på 11,0 procent.

Per Åsling var under valkvällen försiktig i spekulationerna kring utfallet.

– Jag är ödmjuk. Väljarna har alltid rätt och det är det fina i demokratin, sade han mitt under pågående drama.

Dagen efter valet, då det ser ut som att han behåller sin Jämtlandsplats i riksdagen, är han fortfarande lika försiktig och vill inte ta ut något i förskott.

– Vi måste avvakta tills alla poströster och utlandsröster har räknats, sedan är det också viktigt att avvakta och se hur personvalet har gått. Det är flera som står på Centerlistan som kan gå väldigt bra i personvalet, så jag väntar med att kommentera tills alla kort är lagda, säger Per Åsling.

Du har inte pustat ut ännu?

– Nej, så här är spelreglerna, jag avvaktar tills det är färdigt, säger han med ett skratt.

Om du behåller riksdagsplatsen kommer du kanske att hamna i opposition, hur tror du det skulle vara?

– Jag svarar gärna på den frågan när allting är klart och jag skulle ha ett mandat. Det blir så spekulativt om jag skulle ha synpunkter och göra bedömningar när vi med säkerhet inte vet vem som har mandatet.