Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern på guldstol i Berg

Nu står dörrarna öppna för Centerpartiet i Berg att välja vilka partier de vill regera med.
Inviter har kommit från både Socialdemokraterna samt Moderaterna och Miljöpartiet.
– Vi bestämmer oss tidigast i nästa vecka vilka vi vill samarbeta med.

Under den gånga mandatperioden har Centerpartiet och Socialdemokraterna styrt kommunen, tillsammans med Folkpartiet.

Trots att Folkpartiet förlorade sitt enda mandat så skulle C och S kunna sitta kvar tryggt vid makten med stor majoritet, men nu tvekar Centerpartiet.

– Hade vi gått framåt och S backat hade det varit självklart att regera vidare med S, men nu finns funderingar på att i stället samarbeta med Moderaterna och Miljöpartiet, säger Dan-Olov Westberg (C).

Anledningen till att Centern nu ser sig om efter eventuella nya samarbeten är att partiet inte vill hamna i skuggan av det starkare Socialdemokraterna i valet 2018.

Ett maktskifte med C, M och MP vid makten skulle alltså vara taktiskt för Centerpartiet inför valet om fyra år menar Dan-Olov Westberg.

– Jag tycker att man måste tänka taktiskt på olika sätt. Vi måste ha en majoritet nu som är hållbar nu i fyra år, säger Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Therese Zetterman.

Dessutom så driver Centerpartiet frågan om LOV (lagen om valfrihet i vården), något som de hoppas få igenom med M och MP den här gången.

– Efter förra valet skulle LOV föras in men då var det faktiskt just M och MP som stoppade det när S lovade att lägga ner sina röster i och med att vi skulle samarbeta så då blev det inte infört. Nu har vi med det i valprogrammet den här gången också så vi vill göra ett nytt försök nu, säger Dan-Olov Westberg (C).

– Jag kan bara svara för Moderaterna, men vi är positiva till LOV. Det ska bli spännande att se vilka C vill samarbeta med, säger Elise Ryder-Wikén (M).

I frågan om LOV så har Socialdemokraterna tidigare varit emot privatiseringar av vården i Berg, men Therese Zetterman (S) lämnar en liten öppning.

– Vi i S vill inte införa LOV, men det är såklart något som vi måste sätta oss ner och diskutera med en eventuell samarbetspartner, säger hon.

Som mandaten ser ut efter valnatts-räkningen så skulle C och S tillsammans få 20 av 31 mandat i kommunfullmäktige. Om Centern i stället vill ha ett maktskifte tillsammans med M och MP skulle de tillsammans få 16 mandat.

Det betyder att Sverigedemokraterna inte skulle få någon vågmästarroll oavsett vilka Centerpartiet vill regera med. Därmed är sannolikheten stor att samtliga politiker kan hålla sina "Kan du lova"-löften om att "aldrig, aldrig göra en deal med SD".