Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern: "Ny patientlag kan göra Medicin direkt till en vinnare"

Den nya patientlagen gör att patienter från hela Sverige kan välja att göra sina knäoperationer hos Medicin direkt om de vill.
– Vi ser här en möjlighet att få fler patienter, helt klart, säger företagets chef Andreas Norrby.

Men nyckeln är att företaget har ett avtal med landstinget i Jämtland. Avstånden kanske sätter käppar i hjulen, men att åka från Sundsvall över dagen skulle vara klart möjligt.

På Medicin direkt står det dessutom en tom operationslokal redo att användas om så behövs.

Under onsdagen träffade Anders W Jonsson, ordförande i riksdagens socialutskott samt Centerpartiets vice ordförande Medicin direkt tillsammans med länets toppkandidater för riksdag och region.

– Sjukvården är en av de viktigaste frågorna i valet. Det som ställs på sin spets är bland annat vinster i välfärden. Vänstersidan säger att det är fullständig oacceptabelt att sjukvårdsföretag, som har någon form av skattefinansiering som Medicin direkt har till viss del, inte ska få göra något vinstuttag, säger Anders W Jonsson. Om det skulle gå igenom skulle det få förödande konsekvenser även i Jämtland.

– Vill man ha privata företag som jobbar inom välfärdssektorn, då måste man acceptera att den som satsar sitt kapital i form av riskkapital också måste kunna få en avkastning, säger Anders W Jonsson vidare.

Det spännande med Medicin direkt, menar Anders W Jonsson, är att det är en sjukvårdsproducent som har många strängar på sin lyra. Dels avtalet med landstinget och dels läkarmottagningen som är privat finansierad, en mix som gör dem till en spännande vårdgivare.

Medicin direkt kämpar för att få lönsamhet, flera år har företaget visat röda siffror i bokslutet.

Företagets chef Andreas Norrby menar, att om landstinget gav dem fler uppdrag så skulle de vara vinnare båda två. De kan med andra ord hjälpa landstinget att operera bort köerna och därmed också hjälpa till att hämta hem pengar från kömiljarden.

– Men nu har vänstersidan dammat av den gamla stopplagen, som avskaffades 2007, alltså ett förbud för alla privata vårdgivare som har ett avtal med ett landsting att ta emot privata patienter, fortsätter Anders W Jonsson.

– Argumentet är att man inte ska få gå före i kön för att man har en fet plånbok, det ska inte finnas två väntrum, ett för direktören och ett för arbetaren. Så har de avtal med landstinget ska de bara få ta patienter från landstinget också. Det går inte att mixa. Ett klart ideologiskt färgat förslag.

– Blir det ett maktskifte i Sverige kommer detta att få mycket stora konsekvenser.

Om Centern får makten i landstinget, hur kommer vi då att märka skillnad?

– Vi kommer att vara mycket mer öppna mot att det finns fler vårdgivare. De behövs eftersom länet har så höga sjukskrivningstal, säger Eva Hellstrand som toppar landstingslistan. Vi måste göra något åt det och det bästa måste väl vara en större tillgänglighet.

– Landstinget ligger 135 miljoner back och har dessutom långa vårdköer. Det behövs ett nytänk, vi vet att det som vi har i dag inte fungerar, säger landstingskandidaten Elin Lemon.

Förra valet tappade ni mandat till Moderaterna, hur tänker ni hämta igen dem?

– Vi ser det som en tillfällig svacka förra valet. Vi hoppas att väljarna kommer att förstå att ett starkt Centerparti är bästa garanten att få erfarna politiker i landstinget.

Men de flesta väljarna har inte bestämt sig än, över två miljoner kommer att göra det under sista veckorna. Det är bland dem slaget om makten kommer att stå.

– Jag är fullkomligt övertygad om att Centerpartiet kommer att göra ett bra val, slår Anders W Jonsson fast. Jag tycker samtidigt att det finns mycket som talar för att Alliansen kan sitta kvar i regeringsställning.