Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern lurar sig själv men inga andra

Häromdagen lyckades ett gäng aktivister från Greenpeace ta sig in på kärnkraftverket Forsmark s domäner .

Trots den stora uppståndelsen blev aktionen tämligen misslyckad eftersom media inte så mycket brydde sig om aktivisternas egentliga syfte utan i stället fokuserade på det faktum att ett antal individer lyckats tränga sig in på en känslig anläggning med hjälp av en franskregistrerad brandbil.

Nu var Greenpeacegruppen lyckligtvis inga terrorister med dynamit i ryggsäckarna, man sökte bara fästa uppmärksamhet på den omröstning som i morgon äger rum i riksdagen. Då ska nämligen regeringens proposition om att ersätta gamla kärnkraftverk med nya beslutas. Normalt är riksdagens omröstningar odramatiska tillställningar, då majoriteterna har säkrats lång tid i förväg. Men eftersom många centerpartister inte gillar tanken på nya kärnkraftverk har en spricka uppstått inom borgerligheten. För att försäkra sig om att omröstningen går vägen har regeringen tvingats förhandla direkt med Centerledamoten och kärnkraftsmotståndaren Sven Bergström. I den ovanliga uppgörelsen finns skrivningar som bland annat säger att inga statliga subventioner får utgå vid framtida kärnkraftsbyggen.

Vad nu det betyder? I praktiken ingenting, enligt professorn i energiteknik, Stephen Thomas. ”Om man öppnar för ny kärnkraft med förbehållet att den inte får subventioneras, hamnar man i en position då man knappast har något annat val än att vika sig om energibolagen – när det väl är dags att lägga en beställning på en ny reaktor – vägrar att göra detta utan statliga subventioner”, skriver Thomas i Svenska dagbladet.

Ingen regering kan bortse från det energitillskott som ett eller flera nya kärnkraftverk skulle innebära . S ådana planer måste givetvis räknas in i de samlade energimål en . Vad händer då när energibolaget, efter några års prospektering , säger att det behöver statliga pengar för att fullfölja sitt reaktorbygge? Den dagen den sorgen, kan den 59-årige Sven Bergström tänka. Ja, när det blir skarpt läge i kärnkraftsfrågan är många av de C-märkta politiker och ledarskribenter som nu fegt sluter upp bakom Maud Olofssons nya linje någonstans mellan 100 och döden.

Vi som däremot har lite längre tidsperspektiv gör dock säkrast i att fortsätta verka för en ansvarsfull avveckling av atomkraften.

H öjer vi oss över de legala teknikaliteterna ser vi en djup skiljelinje i synen på kärnkraft . Utveckling står mot avveckling. Det senare är bland det mest framåtsyftande och progressiva beslut som fattats på området. Det går att ställa om energiproduktion en , men inte om vi samtidigt måste gå och vänta på nya kärnkraftsprojekt som eventuellt kan behöva statliga räddningsmiljarder.