Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern låtsas satsa – men landsbygdsstödet minskar

Det är inget fel på Centerns goda vilja att försvara landsbygden. I varje fall om man utesluter de nyliberaler som tagit över ledningen för både ungdomsförbund och parti. Men förmågan kan ifrågasättas.

Det har väckt bestörtning inom Centern att regeringen i sin budget föreslår besparingar i EU:s landsbygdsprogram i storleksordningen 371 miljoner per år. Skillnaden mot de cirka 500 miljoner per år som neddragningen i EU:s budget motsvarar, är vad Centern fick igenom i budgetförhandlingarna.

Med tanke på att den totala neddragningen var något som Sveriges regering tryckt på för att uppnå, är frågan känslig för Centern när lösningen blev att låta just landsbygdsprogrammet ta stöten. Att sossarna sen tar med 371 miljoner extra i sin budget, de som Centern inte lyckats få fram, gör ont trots att man i sak är överens.

Så Centern har gått till motattack. Runt landet sprids nu uppgiften att Centern räddat fem miljarder (på sju år) till landsbygden. Det framställs som en lyckad förhandling mot övriga partier i den svenska regeringen. Men beskrivningen av dessa miljarder gör det hela till en desperat osanning.

Några nya fem miljarder finns inte! Dessa pengar är vad Sverige skulle kunna minska budgeten med och ändå få hem EU-pengarna. Även om det skulle vara sant att de andra borgerliga partierna ville sänka det svenska bidraget till landsbygdsprogrammet med ytterligare fem miljarder, är det ändå inga nya pengar på gång.

Centerministrarna Annie Lööf och Eskil Erlandsson skriver i Land att Sveriges medfinansiering ökat från EU:s krav på 47 procent till 55 procent eller fem miljarder. Något som sägs vara Centerns förtjänst. Men den verkliga höjning som gjordes motsvarar bara de 129 miljoner per år som regeringen lagt till i sin budget.

I verkliga livet handlar det om en nedskärning på 371 miljoner per år i sju år, eller 2,6 miljarder totalt, att jämföra med de 35 miljarder på sju år som är dagens siffra.

I den mån Centern anser sig ha räddat landsbygden i förhandlingarna inom regeringen så handlar det om 129 miljoner per år i sju år, alltså 900 miljoner att jämföra med de 3,5 miljarder sossarna totalt skjuter till när EU-stödet minskar.

Utöver ivern att skryta över pengar som inte finns så finns bara en obändig önskan att slå mot Socialdemokraterna även när dessa faktiskt prioriterar precis det Centern själva föreslår.

Svensk landsbygd i dag är i ett läge där något måste göras. Urbaniseringen i Sverige sägs vara den snabbaste i hela Europa. Landsbygden utarmas. Men det är i storstäderna valen avgörs. Det visar att sossarnas extrapengar till landsbygdsprogrammet är allvarligt menade. Ska Sverige hållas samman geografiskt och socialt måste landsbygden få stöd.