Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern kan tappa oppositionsrådsposten i Östersund

Centern gör ett historiskt dåligt val i länet och har tappat mandat i kommunfullmäktige i Östersund till Moderaterna som nu är det största borgerliga partiet.

Moderaterna kan därmed ta över oppositionsrådsposten.

Det är först den 4 november som kommunfullmäktige beslutar om platser i kommunstyrelsen och godkännande av såväl kommunalråd som oppositionsråd.

Inget tyder i dag på några förändringar i det rödgröna styret i Östersund. AnnSofie Andersson (S) och Katarina Nyberg-Finn (S) leder kommunen tillsammans med Karin Thomasson (MP) och Stefan Konradsson (V).

På den borgerliga sidan är det dock oklart vilket parti som tar posten som oppositionsråd.

Centerpartiet har i många år innehaft posten, men väljarsympatierna har dalat. Sedan valet 2002 har Centerpartiet rasat från 16 mandat till nuvarande 12 mandat i fullmäktige.

Moderaterna har gjort en motsatt resa i väljarland; från sju mandat 2002 till dagens notering på 13 mandat.

– Det är för tidigt att säga. Det avgörs av de borgerliga partierna tillsammans. Vi har börjat att pratat lite grann, men det är inte klart än, säger oppositionsrådet Carina Zetterström (C).

• Är det inte givet att Moderaterna tar över i egenskap av största borgerliga parti?

– Nej, det avgörs av de borgerliga partierna tillsammans precis som de får göra i landstinget nu.

Pär Jönsson (M) är ungefär lika tydlig:

– Det är en stark tradition som finns i alla kommuner och landsting att det största oppositionspartiet innehar oppositionsrådsposten. Men sedan är det också en förhandlingsfråga.