Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern inte riktigt sig själv längre

Ärligt talat så vet jag inte vad Dagens Industri har för beteckning på sin ledarsida.

Annons

Oberoende marknadsliberal? Sven-Olov Lööv heter i alla fall en av tidningens åsiktsskribenter och häromdagen skrev han en text om Centerpartiets ideologiska förfall. Normalt brukar ju Centern hyllas som ett föredöme i den borgerliga pressen. Medan Moderaterna jamsar runt och försöker bli kompis med allt och alla går Centern rakt på sak utan krumbukter: staten är problemet, marknaden räddningen. Privatisera, avreglera, luckra upp lagar och regler – Centern pratar klarspråk! Att man sedan nätt och jämnt klarar sig över fyraprocentsstrecket är förstås en annan sak …

Till saken hör att Sven-Olov Lööv gästspelat en del på Östersunds Postens centermärkta ledarsida, vilket gör hans inlägg extra intressant. Centerpartiet är ett litet parti och kritik från de egna fortplantas snabbt genom leden.

Löövs tes är att Centerpartiet lider av en identitetskris och orsaken är en alltför pragmatisk inställning till politikens utformning. Denna nyttobetonade inriktning har måhända underlättat det borgerliga samarbetet, men att tänka på alla andras bästa vinner man som bekant inga val på.

Inför valet 2006 packade Centern resväskorna och begav sig till storstaden. Stureplanscentern blev ett begrepp och en signal om att partiet identifierat nya väljargrupper; urbana liberaler som knappast plöjde partiprogram på fritiden men var desto mer intresserade av att figurera i de rätta sammanhangen. 2006 var Stureplanscentern ”en fräsch nyhet”, skriver Sven-Olov Lööv. ”Fyra år senare har den tappat sin attraktionskraft. Frontfiguren Fredrick Federley har snarast etablerat sig om en politisk clown. Och i stadsplaneringsfrågor har Centern kommit med utspel som rimmar illa med vad miljömedvetna Stockholmsväljare anser. Senast föreslogs en playa med tillhörande nattklubb på Årsta holmar”.

Maud Olofsson tänker på samarbetsklimatet i regeringen och överger decennier av kärnkraftsmotstånd och Stockholmscentern vill anlägga playa och bygga nattklubb på Årsta holmar. Identitetskris var ordet.