Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern hotar patienters trygghet

Vårt län är stort med långa avstånd till sjukhus och till specialistsjukvård. Grundtryggheten måste vara en bra och trygg primärvård med bra tillgång till hälsocentraler även i de glesaste delarna av länet.

I vårt län kommer det aldrig att finnas massor av hälsocentraler att välja mellan, utan det blir istället en kamp för att bevara dem som redan finns i människors närhet.

Självklart kan rätten att välja hälsocentral vara bra, men det blir aldrig verklighet i hela vårt glesa län.

Att andra än landstinget kan utföra vård är vi väl medvetna om och har dessutom medverkat till i flera delar av länet och inom flera delar av vården.

Det får aldrig bli en kamp som sätter de privata vårdföretagen före kampen om trygg vård i hela länet.

En tuff ekonomi och minskade skatter är redan det en stor utmaning för att klara alla hälsocentraler. Ännu tuffare blir det när de riskerar att trängas ut av privata som tar delar av skattepengarna fast vi inte behöver fler hälsocentraler.

Många tycks glömma att oron för nedläggningar var nära nog obefintlig innan vårdvalssystemet påtvingades oss av regeringen, nu finns oron på många håll. Att Allianspartierna i länet med Centern i spetsen hyllar vårdvalet, samtidigt som man vill skylla dess konsekvenser på andra är oroande. Vem var tidigare orolig i till exempel Lit över hälsocentralen, efter vårdvalet finns den oron i hela länet.

Vi samarbetar gärna med alternativa utförare i vården, men anser inte att det kan vara rätt att privata vårdföretag kan starta hälsocentraler var helst de vill utan att vi i länet kan avgöra behoven. Detta samtidigt som de då per automatik tar del av våra skattemedel.

Panikåtgärder som att tvångsförflytta patienter till privat vård fast man valt att inte välja några alternativ, utan är nöjd med den hälsocentral man har känns oroande och totalitärt.

Det måste ses som ett sätt av Centerpartiet att sätta pengar till de privata före trygg vård för alla.

För övrigt kan man undra vilka valmöjligheter det blir i en glesbygd, där landstinget måste lägga ned och en privat tar över, det blir ju inga fler hälsocentraler?

Sjukvården i länet måste tryggas, men också utvecklas. Inget pekar på att privatiseringar i grunden gör vården eller den medicinska säkerheten bättre. WHO pekar just nu på en utveckling åt andra hållet i Europa.

En trygg sjukvård i länet handlar om ett intensivt samarbete mellan en regering som inte sänker skatten ytterligare, utan i stället väljer att utveckla v älfärden och stödet till glesbygdsvården. Det handlar om att länets sjukvårdspolitiker också vågar prioritera vård för dem som behöver den mest, men också vågar stå för att glesbygdens sjukvård behövs och måste få kosta.

En trygg sjukvård i länet tar också ansvar över dem av oss som inte har något val, de av oss som blir kvar vid en hälsocentral som andra väljer att lämna och ta med sig pengarna ifrån.

Sjukvåren behöver en rättvis politik och inte en politik som sänker skatterna och prioriterar privatisering i ett län som kämpar för att behålla den sjukvård man har!

Samtidigt behövs en politik som satsar på länets utveckling och attraktion så blir vi kvar i länet, så blir vi fler och så ökar vi skatteintäkter för att med en rättvis politik som grund fortsätta att förbättra vården även i glesbygd.

Robert Uitto (S)

Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel