Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern har övergivit sin regionalpolitik

Jämtlands län är hårt drabbat av arbetslösheten, framför allt gäller det unga.

Många i arbetsför ålder tvingas att flytta för att kunna försörja sig. Länet töms på kunskap och kompetens, vilket är allvarligt för vår framtid.

Den borgerliga regeringens politik har lett till att klyftorna växer mellan människor och mellan landets olika delar.

Regeringen har drivit på arbetslösheten här i länet genom att flytta eller att lägga ner ett stort antal statliga arbetstillfällen.

Försämringar som privatisering av apotek och bilbesiktning, sämre postservice samt dålig tillgång till bredband och telefoni på landsbygden ökar takten i utflyttningen.

Ansvaret för denna negativa utveckling ligger tungt hos Centerpartiet, som helt har övergivit sin tidigare regionalpolitik.

Regeringen har det avgörande ansvaret för sysselsättningen och utvecklingen av hela landet, även i tider av ekonomisk kris.

Regeringen kan välja att satsa på utbildning för att höja kompetensen och på sätt göra Sverige starkare. Den kan bygga bostäder, vägar och järnvägar samt rusta upp slitna bostadsområden och skolor. Den kan öka statsbidragen till kommuner och landsting så att de kan behålla sina anställda och förbättra välfärden.

En regering kan också välja att använda våra gemensamma pengar till skattesänkningar som gynnar de redan rika. Det är så den borgerliga regeringen har gjort. Detta kommer att tvinga fram nedskärningar i välfärden och vidga klyftorna i samhället ännu mer.

Vi vill vända den här utvecklingen. Vi vill ge en ny färdriktning för politiken, som stärker tillväxten också i vårt län.

En bred satsning på utbildning hela vägen från komvux till universitet gynnar länet och övriga landet. Mer pengar till forskning på Mittuniversitetet kan leda till nya och bättre jobb inom industri, miljöteknik och omvårdnad.

Upprustning av Inlandsbanan och länets vägar behövs för alla tunga transporter, men också för att underlätta för turismen och stora sportevenemang.

Boende och företag i byarna är beroende av bredband med hög överföringskapacitet och mobiltelefonnät med täckning även i fjällvärlden.

Goda flygförbindelser är nödvändiga för hela länet.

Utvecklingen på landsbygden är också beroende av god kommersiell och offentlig service. Man måste kunna handla dagligvaror och tanka sin bil.

God postservice och kontanthantering samt möjlighet till kontakt med Arbetsförmedlingen, Skattemyndigheten, Försäkringskassan och andra statliga verksamheter är viktigt för boende och företagare.

Genom en solidarisk skatteutjämning ska länets invånare garanteras likvärdig välfärd som för övriga landet.

Det ska vara möjligt för fler att bo och arbeta i hela landet. Därför vill vi ha en politik som skapar tillväxt, en hållbar utveckling och en god service för kvinnor och män i alla delar av landet.

Du väljer i september om Sverige ska vara ett land med jobb, välfärd och framtidstro – eller om klyftorna får fortsätta att växa.

Berit Andnor

Marie Nordén

Gunnar Sandberg

socialdemokratiska riksdagsledamoter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel