Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern hamnar snett som vanligt

Av ren självbevarelsedrift har Moderaterna och Folkpartiet svängt i synen på riskkapitalbolag i välfärden. Kvar står Centerpartiet. Nu är det ingen nyhet att Centern saknar en naturlig överlevnadsinstinkt; listan med centerförslag som går emot allt vad folkopinion och rimlighet heter börjar bli rätt lång. Att partiet fortsätter att försvara riskkapitalisterna visar att man verkligen har bestämt sig – målet är ättestupan.

Det är nämligen ett omöjligt projekt att försvara att företag med en placeringshorisont på några år ska ha någonting med undervisning att göra. Dessa bolag hinner ju knappt installera sig innan det är dags att sälja av och dra vidare. Detta har nu Folkpartiet och Moderaterna, sent omsider, insett.

Hur det sedan ska gå till, praktiskt och lagtekniskt, att säkerställa långsiktiga och stabila förutsättningar för välfärden, är en annan sak. Här känns det som att partierna för närvarande famlar i mörker. Vad är långsiktighet, självklart längre än fem år, men räcker tio år? Hur bevisar man att man är inne för att stanna, räcker det med att skriva in i bolagsordningen att man på heder och samvete lovar att vara seriös? Eller ska man kunna visa utdrag från banken att det finns miljonreserver som kan täcka upp för oväntade svängningar i konjunkturen? Inget förslag framstår som särskilt praktiskt.

Problemen med att hitta hållbara lösningar faller emellertid tillbaka på politikerna som väntat in i det längsta med att adressera problemen.

LO har föreslagit att alla företag som vill verka inom välfärdssektorn ska underställas en särskild bolagsform, kallat samhällsbolag, som bland annat reglerar storleken på vinstuttag och tydliggör krav på öppenhet i redovisningen.

Ett första steg vore att Socialdemokraterna i regeringsställning plockade upp LO:s initiativ. Det kan möjligen vara lite ensamt i början, men till slut kommer övriga partier att ansluta sig. Förutom Centern. För de har bestämt sig.