Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern diskuterade fastighetsskatt med energiföretag

Under måndagen hade Per Åsling och Centerpartiet tagit initiativ till ett möte.
Frågan gällde vattenkraftåterbäring och bland de inbjudna fanns bland annat en representant från Fortum.

Mötet hölls på Krångede kraftstation och anledningen var det förslag från Centerpartiet som innebär att förändra fastighetsskatten för vatten- och vindkraftfastigheter.

– Vi pratade om att lägga skatten för vatten- och vindkraftfastigheter på en regional bas. Fastigheterna i dag genererar över en miljard kronor i fastighetsskatt från Jämtlands län som går till statskassan och vi tycker att den här miljarden ska användas och investeras i Jämtlands län, säger Per Åsling.

Förutom att skattesystemet blir rättvisare blir det också, enligt Per Åsling, mer logiskt eftersom fastighetsskatten på vanliga bostadshus redan är förändrad och ligger på en kommunal bas.

– Det finns en logik i att gå vidare med skatten på fastigheter i vindkraft och vattenkraft också, säger Per Åsling.

De områden som skapar stora värden ska enligt förslaget också ta del av dem.

– Pengarna ska stanna där de genereras, säger Per Åsling.

I stället för att hamna i statskassan ska pengarna i stället gå till regionerna, inte till kommunerna.

– Skulle man göra det till en kommunal angelägenhet så innebär det att vissa kommuner får mycket pengar och andra ingenting. Vi ser hellre en regional skattebas som sedan delas mellan kommunerna, säger Per Åsling.

Fastighetsskatten är kommunal eller regional i de flesta andra länder.

– Sverige har ett system som skiljer sig från andra länder. Förslaget bygger ju på att till exempel Jämtlands län ska kunna utvecklas, säger Per Åsling.

Hur mycket pengar skulle bli kvar i länet om det här systemet infördes?

– Vi har sagt att fastighetsskatten ska förändras, men det gäller ju att staten gör en översyn och tittar på hur ett sådant system skulle kunna se ut, så jag har svårt att ha någon uppfattning om det, säger Per Åsling.