Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centergiganternas kamp upprepas - men nu är rollerna ombytta

Den ena jobbar långsiktigt i det fördolda. Som en mullvad. Den andra syns och hörs. En doer som vill ha verkstad. De båda Centerpartisterna Håkan Larsson och Per Åsling upprepar sin kamp från förra valet. Men den här gången är rollerna ombytta.

Varför ställer du upp i årets riksdagsval?

Håkan - Jag kände att det gick ganska bra förra gången jag satt i riksdagen och vet att jag har mer att ge. Nu är det upp till väljarna att avgöra om jag får komma tillbaka.

Per - Jag vill fortsätta för att det finns väldigt mycket att göra för utvecklingen i Jämtlands län.

En väjare har bestämt sig för att kryssa Håkan eller Per i riksdagsvalet, varför ska han eller hon kryssa just dig?

Håkan - Vi har ju lite olika profiler. Mitt stora engagemang ligger i miljöfrågor, ett hållbart samhälle och att vi ska lyfta inlandet. Jag har den uppfattningen att man inte ska klanka på andra men Per jobbar ju mer med näringslivsfrågor medan jag jobbar mer för att ge förutsättningar för regional utveckling. Han är ju företagare själv och jobbar rätt nära företagen, jag har en annan bakgrund och har jobbat mer i miljörörelsen.

Per - Jag är mer distinkt och har sagt att jag ska jobba mer. Min erfarenhet att jobba med lokal utveckling och företagande gör att jag kan skapa verkstad. Det är viktigt när man jobbar med lokala frågor, att man har en bra verklighetsförankring. Jag har dessutom hittills kunnat visa på att allt är möjligt, det vi gjort i Trångsviken där vi vänt en negativ trend till något positivt.

Någon sade att Håkan Larsson är en mullvad som jobbar på lång sikt och att Per Åsling är en doer som får saker att hända, stämmer den beskrivningen?

Håkan - Ja, jag kanske är en mullvad. Jag vet inte men det kan nog stämma att jag jobbar mycket med att ge långsiktiga förutsättningar medan Per tar tag i de frågor som är aktuella nu.

Per - Det tycker jag nog. Jag vill få saker att hända och jag vill få resultat. Det är viktigt i politiken att det inte blir för mycket snack och för lite verkstad. Jag har gett mig den på att det ska vara verkstad.

Ni bedriver båda personvalskampanjer, hur viktiga är de kampanjerna för att lyckas nå riksdagen?

Håkan - Det är ju väldigt viktigt att få träffa folk och att man är ute och visar vad man vill göra. Det jobbar jag väldigt mycket med. Sedan jobbar jag mycket med Facebook och bloggar för att nå ut.

Per - Det är viktigt att man inom politiken förnyar arbetssätten och det är viktigt att vitalisera den politiska debatten. Men exakt hur viktig min kampanj är det vet jag faktiskt inte.

Det är ju inte gratis att kampanja, hur mycket kostar din kampanj?

Håkan - Jag vet inte riktigt ännu men man får ju 30 000 kronor i stöd från partidistriktet så det är grunden. Sedan kommer jag säkert att lägga några tiotusenlappar till. Men framförallt handlar det ju om all tid man lägger ner.

Per - Det vet jag inte. Det har jag inte greppet på ännu eftersom jag är mitt inne i en kampanj.

Har du någon sponsor?

Håkan - Nej, inför EU-valet kom det in en del sponsorpengar men det har varit väldigt tunt med det nu.

Per - Nej, inte från näringslivet, det är bara det stöd vi får från partidistriktet.

Blir du ledsen om du inte kommer in i riksdagen?

Håkan - Nej, förra gången när jag halkade ur så kan jag erkänna att jag blev överraskad för då var jag inte beredd på det men samtidigt var det många då som sade att de ville se mig i riksdagen igen. Men ledsen, nej jag vet ju att jag kan göra andra saker också om inte det här går vägen.

Per - Alltså, jag vill ju fortsätta och det finns mycket att göra. Men om jag inte kommer in så kan jag jobba med regional utveckling på andra sätt. Jag känner till spelets regler och är ödmjuk och vet att det kanske inte blir som man har tänkt.

BILDTEXT:

Förra valet var det uppstickaren Per Åsling som petade Håkan Larsson från riksdagen. Inför årets val är rollerna ombytta. Åsling sitter på tronen och Larsson utmanar. Frågan är vem som får flest kryss av de jämtländska väljarna.