Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Center-Bosse sågar Stefan Löfven

Bosse Svensson (C) tycker inte att Centern ska sitta i regering med Socialdemokraterna.
Och han tycker Stefan Löfvens nobbning av Vänsterpartiet är anmärkningsvärd.
– Det är inte så mycket mästerförhandlare över det kan jag tycka, säger Bosse Svensson (C), andranamn i Östersund.

ÖP:s tidigare chefredaktör Bosse Svensson, var Centerns andranamn på kommunsedeln i Östersund. Han har också tidigare varit i högsta grad inblandad i arbetet med Centerpartiets idéprogram. Han tror inte på en regering med både S och C.

– Jag kan ju tycka att det är ju inte lite övermaga att en dag efter valet slå igen dörren i ansiktet på Jonas Sjöstedt (V:s partiledare) och sedan försöka flytta över ansvaret på de (Alliansen) som varit tydliga med vad man vill. Jag ser inte att det finns någon öppning för något regeringssamarbete mellan Centern och Socialdemokraterna i riket, säger Svensson luttrat.

Hans position är inte unik. Flera andra centerpolitiker som exempelvis partisekreteraren Mikael Arthursson har till bland annat Aftonbladet avfärdat idén om att regera ihop med S.

Vilka risker finns det att det blir en svekdebatt om Centern trots allt går in i samarbete med S?

– Det är klart att det skulle bli en svekdebatt om vilket som helst av de fyra allianspartierna plötsligt en dag efter valet skulle säga "Vi tänker regera med Stefan Löfven i stället". Det är klart att det skulle bli en enorm svekdebatt.

Bosse Svensson tror däremot inte att Centern kommer rösta ner en regering med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– De rödgröna är större än oss och Socialdemokraterna kommer få bilda sin regering. (Löfven) har skapat det här problemet själv genom att börja med att klappa igen dörren i ansiktet på Jonas Sjöstedt. Det är ju inte så mycket mästerförhandlare över det kan jag tycka, säger Bosse Svensson.

Du är gammal nyhetsmänniska. Hur skulle du rubriksätta det nuvarande parlamentariska läget i riket?

– Bräcklig och oviss.

När det gäller de lokala förhandlingarna om styret i Östersund så är läget ett annat förklarar Bosse Svensson. Där ska Centerpartiet först invänta resultatet från personvalet för att se vilka som tar plats i fullmäktigegruppen. Därefter kan förhandlingar med andra partier inledas.

– Vi har en formell ordning i vårt parti. Först ser vi hur fullmäktigegruppen kommer att se ut. Sedan finns det en process för hur de som ska förhandla utses och den följer vi. Den kommer att ta sin lilla tid.

Om du kryssas upp kommer du att säga ja eller nej till ett samarbete med Socialdemokraterna i Östersund?

– Innan några kryss finns fördelade så säger jag vare sig bu eller bä på den frågan.