Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cellar Jam Quintet klärupp sig och hoppas på final

/
  • Cellar Jam Quintet består av Tobias Adolfsson, Jonas Modin, Karl Tirén, Anders Engström och Felix Starlander. Ikväll återfinns deras glada bluescountrypop i den tredje deltävlingen av Musik Direkt. Foto: Per Nilsson
  • I Jonas Modins källare tar bandets låtar form och jammas fram. Förhoppningen är att spela in nytt material snart, men först satsar det på årets höjdpunkt – Musik Direkt.
  • Cellar Jam Quintet består av Jonas Modin, Tobias Adolfsson, Anders Engström, Karl Tirén och Felix Starlander. I kväll återfinns deras glada bluescountrypop i den tredje deltävlingen av Musik Direkt.Foto: Per Nilsson

En månads väntan är över för resterande spelsugna Östersundsband. I helgen är det tid för Musik Direkts sista deltävlingar. 15 band tävlar ikväll om platser i länsfinalen, ett av dem är Cellar Jam Quintet.

Annons

För dem är Musik Direkt årets höjdpunkt och något man alltid går och ser. När man inte är med själv förstås.

Cellar Jam var med första gången för två år sedan och vann då ett av priserna i länsfinalen, en demoinspelning. Efter det var det lite upp och ned med bandet, de tog en paus på ett år när sångaren Jonas Modin bodde i Frankrike men tog tag i det igen när han var tillbaka. Då fick de också utökning med Felix Starlander på saxofon och piano.

– Jonas lärde känna Felix när de båda var i Frankrike och vi andra såg till att snabbt bli kompis med honom när de kom hem, säger Karl Tirén, slagverkare i bandet.

Och så blev Cellar Jam Quartet Cellar Jam Quintet. Efter lite diskussioner kom de fram till att de lika gärna kunde behålla namnet och fortsätta heta precis vad de är – ett femmannaband som jamar i en källare i Lugnvik. Där skapas trallvänlig och medryckande bluescountry med texter om tonårsrevolter på stenåldern, giraffromanser och bussar.

– Vi skriver om sådant som andra band inte tar upp helt enkelt. Viktiga saker alltså, poängterar Karl.

När de repat i källaren länge nog drar de sedan iväg till staden och spelar för ”finfolket”. På scenen är det därför kavaj och slips som gäller. Det passar till musikstilen och gör framträdandet mer äkta menar de.

– Man kommer i rätt stämning. Dessutom är slipsknytning en bra uppladdning innan spelning, säger Tobias Adolfsson.

I kväll knyter de slipsen i Storsjöteaterns loge och spelar för den trogna Musik Direktpubliken. Startfältet ser lika varierat ut som alltid med pop, klassiskt, metal, rock, blues, jazz och en massa annat. Cellar Jam Quintet går ut först och har själva en känsla av att kvällens konkurrens är stor. Om tidigare framgångar säger de ödmjukt att det rullat på ganska bra. Till exempel ska de om en månad spela i finalen av Rockkarusellen, en annan musiktävling.

– Demon har sålt slut också, faktiskt inte bara till kompisar, säger Tobias.

Jonas råkar dock avslöja att han har tio exemplar hemma under sängen, men det blir han snabbt förlåten för. Han väger upp det med att säga att han fixat fans i Frankrike, och ett i Kanada.

– Vi börjar i det lilla, tilläger Karl.

Mer läsning

Annons