Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Catharina Pettersson

/

Vår kära mamma och mormor har avlidit i en ålder av 86 år.

Annons

Hon växte upp i Norra Lit i en syskonskara av sju barn. Syskonen hade under hela livet en mycket varm och livlig kontakt där mor blev den sammanhållande länken, hon var nu den sista av syskonen som gick ur tiden. Mor fick mycket tidigt i livet axla stort ansvar i hemmet och redan som elvaåring arbetade hon som piga i Boda. Efter några år påbörjade hon sin lärlingstid hos sömmerska i Lit, och flyttade sedan in till Östersund där hon bland andra sysslor fortsatte med att sy till en växande och trogen kundkrets. Hon fortsatte sedan med sömmerskeyrket i många år efter det att familjen flyttat till Kallsta. När hon senare i livet berättade om den tiden, glittrade det extra mycket i hennes ögon när hon mindes de vackra balklänningarna, de strikta dräkterna och framförallt tygerna av extra fin kvalitet.

I mitten av 40-talet träffade hon min far Lennart Pettersson från Stugun, och i början av 50-talet flyttade de hem till Kallsta och övertog då samtidigt den gård som var i familjens ägo. Mor och far blev jordbrukare och drev jord- och skogsbruk med ladugården fylld av djur. Gården blev en naturlig mötesplats för stor släkt och många vänner, mor bjöd på goda middagar och kaffepannan stod alltid på spisen. Morfar och mormor hade även sitt boende på gården och de blev också mycket kärleksfullt omskötta.

Jordbruket hade redan börjat avvecklas när far hastigt gick bort i början av 80-talet, endast 61 år gammal. Mor hade under 60-talet blivit kommunanställd som kokerska ”mattant” vid Ringsta skola, ett arbete som hon fortsatte med fram till pensioneringen. Det var alltid en mycket stor glädje för henne när tidigare skolbarn hälsade och tackade för den välkänt goda maten.

Mor var aktiv inom flera områden, engagerade sig i många olika föreningar, kanske speciellt de som rörde hembygden, arbetade politiskt och satt bland annat i kyrkofullmäktige.

Odling var hennes stora intresse och köksträdgården innehöll allt vad man kunde önska sig. Växthuset var fyllt med tomater, gurka och paprika, bär och svamp plockades i skogen och hon följde gärna med far på hans fisketurer. Alltid med ett leende och ett gott humör. Hur hon orkade och hann med allt detta är en av de frågor som vi i familjen ofta funderar över.

De senaste åren har mor tillbringat i sin lägenhet vid Tallåsvägen i Östersund, hon har trivts bland nya grannar och vänner, fått bra hjälp via hemtjänsten i Karlslund och tyckte själv att hon aldrig någonsin haft det så bra som nu. Den bästa utflykten var alltid att få åka hem till Kallsta, till den gård som nu är registrerad som Cathrinagården efter en mycket fantastisk kvinna.

Gun-Brith

Mer läsning

Annons