Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carro stängs ute från butikerna

Många matställen och butiker är helt stängda för funktionshindrade som kör permobil. Carolin Eklund är en av dem.

– Det känns kränkande, säger hon.

Annons

För 13 år sedan fick Carolin "Carro" Eklund sin första permobil. Plötsligt kom hon längre bort från sin bostad i Östersund. Hon blev friare. Men hon kom inte in dit hon ville.

Ett exempel från häromdagen:

– Jag skulle in och äta på ett matställe, men trappsteget var för högt. Då åkte jag till nästa, fast där visste jag redan att det inte gick att ta sig in. Det slutade med att jag fick hjälp av min assistent att ta med mig mat och äta hemma.

Problemet med trappsteg och bristen på påkörningsramper till matställen och butiker i stan dyker upp hela tiden, berättar Carro Eklund. Hon har visserligen en egen bärbar ramp, men den tar hon nästan aldrig med sig.

– Jag har två påfarter, men de kan jag ju inte ta med mig själv och än mindre lägga ut dem själv. Då måste jag ha med mig en assistent.

Det här med att vara en fri människa bara är inte helt sant. Och hon pratar om att det känns kränkande när hon så gärna vill men inte kan åka till vissa butiker och handla eftersom entréerna effektivt stoppar henne – antingen med för höga trappor eller för smala dörrar.

Vissa butiker är enkla att komma in i – fast svårare att manövrera runt i.

– Jag är en bra permobilförare och kan köra i trånga affärer, men ibland blir det bara för trångt.

Vid ett tillfälle alldeles nyligen var det trångt mellan hyllorna för Carros permobil, som är något bredare än en vanlig rullstol, och hon råkade nudda en hylla som välte.

– Jag fick hjälp av några medmänniskor att ta mig fram, berättar hon.

En fråga är om Östersund har blivit en enklare stad att ta sig fram i för en funktionshindrad.

Millan Söderlund, personlig assistent till Carro Eklund, är tveksam.

– Nej, jag tycker inte att det har blivit bättre. Jag är rädd om Carro och jag vill att hon ska kunna få se sig om som alla andra. Kolla på kläder och sånt. Jag tycker att samhället behöver en påminnelse om hur det är för dem som åker permobil.

– Östersund är ju till att börja med ingen bra handikappstad. Det är backigt. och kullerstenarna är ingen hit heller, säger Carro.